• Σχόλιο Αγοράς

    Πτωτικό άνοιγμα για τη Wall Street, ισχυρές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με απώλειες άνοιξαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να συνεχίζει να παρακολουθεί με προβληματισμό την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

    Η αμερικανική αγορά ανησυχεί για μια πιθανή αύξηση του πληθωρισμού λόγω της στήριξης μέσω της FED αλλά και των επιπτώσεων που θα φέρει το νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Όσο και αν η κυβέρνηση, μέσω της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν όσο και της FED προσπάθησαν να καθησυχάσουν την αγορά, η ανησυχία ήταν έκδηλη καθ΄ όλη την περασμένη εβδομάδα, επηρεάζοντας κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές. Κάτι που αντανακλάται στην αγορά των ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται αυτή την ώρα στο 1,345% ενώ αυτή του 30ετούς στο 2,148%.

    Το νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή των αντιπροσώπων στο τέλος της εβδομάδας, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα περάσει για συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία.

    Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσης τους στην Γερουσία, προκειμένου να δουν τον τρόπο με τον οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αντιλαμβάνεται την πορεία του πληθωρισμού και την στάση της για τα επιτόκια. Υπενθυμίζεται πως η άνοδος του πληθωρισμού αποτελεί μια βασική προϋπόθεση που έχει θέσει η Fed προκειμένου να αλλάξει την νομισματική της πολιτική, η οποία προς το παρόν βασίζεται στα μηδενικά επιτόκια.

    Στα επιχειρηματικά νέα ξεχωρίζει η νέα απαγόρευση πτήσεων των αεροπλάνων 777 της Boeing, μετά την έκρηξη του κινητήρα ενός αεροπλάνου το Σαββατοκύριακο στο Ντένβερ.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων, ο Dow Jones υποχωρεί στις 31.402,79 μονάδες με απώλειες -0,29%, ο S&P 500 στις 3.880,87 μονάδες με απώλειες -0,66% και ο Nasdaq στις 13.680,43 μονάδες με πτώση -1,40%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη προσφέρουν οι μετοχές της εταιρείας πετρελαιοχημικών Dow (2,77%) και της πετρελαϊκής Chevron (2,68%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι τεχνολογικές Microsoft (-2,73%) και Apple (-1,99%).



    ΣΧΟΛΙΑ