• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Βαριές μηνιαίες απώλειες 9,9% για το Brent

    πετρελαιοπηγή


    Ανοδικά έκλεισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου την Τετάρτη,  βρίσκοντας υποστήριξη από  τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα εγχώρια αποθέματα αργού, τα οποία μειώθηκαν κατά σχεδόν 13 εκατομμύρια βαρέλια, συνεχίζοντας την πτωτική τους πορεία για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, εν όψει και της απόφασης του OPEC+ για τα επίπεδα παραγωγής αργού αυτού του Σαββατοκύριακου.

    Ωστόσο, οι τιμές αναφοράς του αργού κατέγραψαν μηνιαίες απώλειες —την πέμπτη μηνιαία πτώση σε έξι μήνες — καθώς οι περιορισμοί της Κίνας και οι φόβοι για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο συνέχισαν να ταλαιπωρούν την αγορά.

    Το WTI παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 2,35 δολαρίων ή 3% την Τρίτη για να διαμορφωθεί στα 80,55 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το υψηλότερο από τις 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Οι τιμές με βάση τον πρώτο μήνα σημείωσαν πτώση κατά 6,9% για τον μήνα Νοέμβριο.

    Το αργό Brent παράδοσης Ιανουαρίου,  ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, σημείωσε άνοδο 2,40 δολαρίων, ή 2,9%, φθάνοντας στα 85,43 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Οι τιμές για το συμβόλαιο, το οποίο έληξε στο τέλος της συνεδρίασης, υποχώρησαν 9,9% για τον μήνα. Το Brent Φεβρουαρίου, το συμβόλαιο με τις περισσότερες συναλλαγές, έκλεισε με άνοδο 3,2% στα 86,97 δολάρια το βαρέλι.

    Νωρίτερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12,6 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 25 Νοεμβρίου. Αυτό ακολούθησε δύο διαδοχικές εβδομαδιαίες απώλειες.

    Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές προέβλεψαν πτώση 4,4 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της S&P Global Commodity Insights. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

    Τα αποθέματα αργού στον κόμβο παράδοσης Cushing, Okla., Nymex μειώθηκαν κατά 400.000 βαρέλια για την εβδομάδα, σύμφωνα με την EIA, ενώ τα αποθέματα στο Strategic Petroleum Reserve μειώθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια.

    Το αργό βρήκε επίσης υποστήριξη στις προσδοκίες ότι η Κίνα θα κινηθεί για να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς του COVID μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών. Οι περιορισμοί έχουν περιορίσει τη ζήτηση αργού από τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο.

    Οι έμποροι επικεντρώνονται πλέον στη συνάντηση στις 4 Δεκεμβρίου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, μιας ομάδας γνωστής ως OPEC+.

    Την Τρίτη, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο OPEC+ θα πραγματοποιήσει εικονική συνάντηση την Κυριακή, όπου δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή της ημερήσιας παραγωγής.



    ΣΧΟΛΙΑ