• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Τα καλά νέα από την Κίνα έστειλαν το WTI στο +4,9% – Σε υψηλά 2 μηνών το Brent

    • NewsRoom


    Η επικείμενη απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο και κυρίως η πιθανότητα η Κίνα να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς για τον Covid ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που προκάλεσαν εκρηκτική άνοδο στο πετρέλαιο.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 4,27 δολάρια ή 4,8% για να διαμορφωθεί στα 92,44 δολ. δολάρια το βαρέλι. To συμβόλαιο εκπλήρωσης του Ιανουαρίου του 2023 του πετρελαίου Brent σημείωσε άνοδο κατά 4,1% για να διαμορφωθεί στα 98,54 δολάρια το βαρέλι,στο ICE Futures Europe, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου.

    Σε επίπεδα εβδομάδα, το WTI  και το Brent έκλεισαν με άνοδο άνω του 5%.

    Πίσω στο Nymex, η βενζίνη Δεκεμβρίου έκλεισε με άνοδο 2,7% στα 2,7654 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 8% για την εβδομάδα. Το πετρέλαιο θέρμανσης Δεκεμβρίου  κέρδισε 0,6% στα 3,8903 δολάρια το γαλόνι, οδηγώντας σε εβδομαδιαία άνοδο σχεδόν 4%.

    Το συμβόλαιο Δεκέμβριου του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ υποχώρησε σχεδόν 0,1% στα 5,971 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, αλλά σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε κοντά στο +5%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η Κίνα τηρεί τους αυστηρούς περιορισμούς της για τον Covid-19 αφού τα κρούσματα αυξήθηκαν την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, αλλά ένας πρώην Κινέζος αξιωματούχος του ελέγχου ασθενειών είπε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική της χώρας για τον Covid-19.

    Τα χρηματιστήρια της Κίνας έχουν ενισχυθεί αυτή την εβδομάδα από τις φήμες για ένα τέλος στα αυστηρά lockdown παρά την έλλειψη οποιωνδήποτε ανακοινωθέντων αλλαγών. Ωστόσο, τα σήματα σχετικά με το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ προκάλεσαν το πετρέλαιο να μειώσει ορισμένα κέρδη.

    Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ

    Η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξε αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 3,7% τον περασμένο μήνα από 3,5% τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας κάποια χαλάρωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας που θα μπορούσαν να δώσουν κάλυψη στη Fed για στροφή προς μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμος να ενεργήσει σχετικά με τον ρυθμό μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά είπε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε υψηλότερο τελικό σημείο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

    Ενώ οι ανησυχίες για τη ζήτηση επιβάρυνε την αγορά, η προσφορά αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη λόγω των σχεδιαζόμενων εμπάργκο της Ευρώπης στο ρωσικό πετρέλαιο και της διολίσθησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Η απαγόρευση της ΕΕ για τις εισαγωγές αργού αργού από τη Ρωσία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου. Οι λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου τιμών της G7 με στόχο την άμβλυνση των περιορισμών στις ρωσικές ροές εκτός ΕΕ είναι ακόμη υπό συζήτηση.

    Φόβοι για την ύφεση

    Από την άλλη πλευρά, οι φόβοι για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ήταν «πολύ πρόωρο» να σκεφτόμαστε την παύση των αυξήσεων των επιτοκίων. «Το φάσμα των περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων μείωσε τις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι η Βρετανία έχει εισέλθει σε ύφεση και ότι η οικονομία ενδέχεται να μην αναπτυχθεί για άλλα δύο χρόνια. Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση, η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) του Δεκεμβρίου για το εμβληματικό της αργό αργό Arab Light στην Ασία κατά 40 σεντς σε premium 5,45 $ το βαρέλι έναντι του μέσου όρου του Ομάν/Ντουμπάι.

    Η περικοπή ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των εμπορικών πηγών, οι οποίες βασίστηκαν σε ασθενέστερες προοπτικές για την κινεζική ζήτηση. Εξετάζοντας την επόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές αναμένουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ενέργειας της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ τον Νοέμβριο για πληροφορίες σχετικά με τον ρυθμό του πληθωρισμού.

     

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Ολοκλήρωσε με νέα άνοδο 2,8% την καλύτερη εβδομάδα από τις αρχές Οκτωβρίου

    Wall Street: Ξεθύμανε η προσπάθεια αντίδρασης, σε αρνητικό έδαφος επέστεψαν οι βασικοί δείκτες

    Ευρωαγορές: Το rebound της Παρασκευής περιόρισε τις εβδομαδιαίες απώλειες



    ΣΧΟΛΙΑ