• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Έσπασαν το αρνητικό σερί οι βασικοί δείκτες – Στο -5,7% οι εβδομαδιαίες απώλειες του Nasdaq (upd)

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με δύο διαφορετικά πρόσωπα, με τις μετοχές να ξεκινούν θετικά, να επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος και τελικά με ένα νέο κύμα αντίδρασης να κλείνουν με ισχυρά κέρδη, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street.

    Ο Dow Jones έκλεισε τελικά στις 32.403,22 μονάδες με άνοδο 1,26%, S&P 500 έκλεισε στις  3.770,55 μονάδες με κέρδη 1,36%, ενώ ο Nasdaq  ολοκλήρωσε στις 10.475,25 μονάδες με άνοπδο 1,28%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, πάντως,  η αγορά σημείωσε ισχυρές απώλειες, με τον Nasdaq να κλείνει στο -5,7%, τον Dow Jones στο -1,4% και τον S&P 500 στο -1,4%.

    Η αγορά βρήκε στήριγμα στα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Οι  νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 261.000 τον Οκτώβριο, μετά τις 315.000 θέσεις του Σεπτεμβρίου, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο ο δείκτης ανεργίας ενισχύθηκε στο 3,7% από 3,5%, ενώ η συμμετοχή στην αγορά εργασίας υποχώρησε στο 62,2% από 62,3%. Σε ετήσια βάση οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 4,7% μετά την άνοδο του Σεπτεμβρίου κατά 5%.

    H απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε στο 4,16% ενώ αυτή του διετούς τίτλου στο 4,66%.

    Η αγορά είχε μια δύσκολη εβδομάδα, με το ενδιαφέρον να βρίσκεται ξανά γύρω από τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της FED. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην αναμενόμενη αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μ.β. ενώ έδωσε σήμα για μείωση του μεγέθους των αυξήσεων από τις επόμενες συνεδριάσεις, όπως ζητούσε η αγορά. Ωστόσο, η προειδοποίηση του Τζερόμ Πάουελ πως η γερακίσια πολιτική θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα και πως το τελικό εύρος των βασικών επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναμενόταν, οδήγησε σε βαριές απώλειες στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, με τον φόβο της ύφεσης να επιστρέφει για τα καλά.

    Η αγορά είδε επίσης την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρά σε μια ανάλογη κίνηση με τη FED, ωστόσο άκουσε τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να δηλώνουν πως δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το σκεπτικό της FED ως προς την αύξηση των βασικών τους επιτοκίων.

    Στο στόχαστρο των επενδυτών βρέθηκαν και φυσικά και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. H μετοχή της PayPal Holdings υποχώρησε  κατά 1,79% λόγω της καθοδικής αναθεώρηση των προβλέψεων για τα έσοδα της, ενώ η Starbucks έκλεισε στο +8,48% μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα.

    Άνοδο 5,41% κατέγραψε η Coinbase παρά τις μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημιές που παρουσίασε, καθώς εμφανίστηκε αισιόδοξη πως το σύνολο του έτους θα είναι μέσα στις προβλέψεις της. Αντίθετα, απώλειες 12.87% σημείωσε η Warner Bros Discovery, καθώς το κόστος της αναδιάρθρωσης και τα προβλήματα στις διαφημίσεις έπληξαν τα έσοδα του τριμήνου.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, ιδιαίτερα θετικά κινήθηκαν οι τίτλοι των κινεζικών εταιρειών μετά από δημοσιεύματα ότι οι κινεζικές αρχές εξετάζουν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα στις αερομεταφορές αλλά και την ολοκλήρωση των ελέγχων σε κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 3 έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με την Salesforce να σημειώνει βουτιά -4,47%, ενώ την UnitedHealth Group να κλείνει στο -1% και την Apple στο -0,27%. Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη πέτυχε η Nike (6,01%), ενώ ακολούθησε η Dow (5,41%). Άνοδο άνω του 4% σημείωσαν επίσης οι Caterpillar και Intel, ενώ άνω του 3% οι American Express, Walgreens Boots Alliance και Microsoft.

    Η αγορά ετοιμάζεται επίσης για την εβδομάδα των ενδιάμεσων εκλογών, όπου ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα σώματα του Κογκρέσου.



    ΣΧΟΛΙΑ