• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Το rebound της Παρασκευής περιόρισε τις εβδομαδιαίες απώλειες

    • NewsRoom


    Αν και τα επιτόκια της Fed ανέβηκαν, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επιβάλλει μία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σε περίπτωση εάν το τρέχον υψηλό ποσοστό πληθωρισμού συνεχιστεί και οι προσδοκίες εκτιναχθούν. Έτσι οι ευρωαγορές εμφάνισαν κέρδη, επιστρέφοντας δυναμικά στην αγορά.

    Σε αυτό το κλίμα των αγορών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 1,5%, με τον κλάδο των βασικών αγαθών να κερδίζει 5,3%, ενώ όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια σημείωσαν κέρδη. Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,3%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    ε κέρδη έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές κλείνουν μία εβδομάδα κατά την οποία στο επίκεντρο τέθηκαν οι αποφάσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και τα εταιρικά αποτελέσματα. Οι κεντρικές τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα καθώς συνέχισαν την επιθετική νομισματική σύσφιξη σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Η Τράπεζα της Αγγλίας εφάρμοσε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη, αλλά προειδοποίησε ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε επίσης να προχωρήσει σε μία μια αύξηση 75 μονάδων βάσης την Τετάρτη.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της με πιο επιθετικό τρόπο εάν το τρέχον υψηλό ποσοστό πληθωρισμού συνεχιστεί και οι προσδοκίες εκτιναχθούν, δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στην Εσθονία την Παρασκευή: “Εάν βλέπαμε, για παράδειγμα, τον πληθωρισμό να γίνεται πιο επίμονος και οι προσδοκίες να κινδύνευαν να εκτροχιαστούν, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι να υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των μέτρων πολιτικής”, είπε η Λαγκάρντ. “Θα χρειαζόταν να λάβουμε πρόσθετα μέτρα μέχρι να είμαστε πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως”.

    Η κίνηση των μετοχών

    Οι αμερικανικές μετοχές κινούνταν κερδοφόρα την Παρασκευή αφού τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 261.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, αριθμός καλύτερος των προσδοκιών.

    Οι μετοχές στην Ασία κινήθηκαν με μικτά πρόσημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε στα ύψη, αφότου το Bloomberg News, επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης, μετέδωσε ότι η Κίνα εργάζεται σε ένα σχέδιο για να τερματίσει το σύστημα που απαγορεύσει στις αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν στη χώρα επιβάτες με COVID-19. Ρόλο επίσης έπαιξε και μια αναφορά ότι οι αμερικανικές επιθεωρήσεις των ελέγχων κινεζικών εταιρειών ολοκληρώθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο.

    Τα σημερινά κέρδη καταγράφηκαν κόντρα στα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, με έναν δείκτη για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας να συρρικνώνεται τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2020. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες κατρακύλησε σε χαμηλό 23 μηνών στο 47,3 τον Οκτώβριο από 48,1 τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η S&P Global. Η αρχική μέτρηση του δείκτη ήταν στο 47,1. Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

    Πώς κινήθηκαν οι υπόλοιποι δείκτες

    Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 2,03%, κλείνοντας στις 7.344,84 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 2,51, κλείνοντας στις 13.459,85 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη, της τάξης του 2,77%, κλείνοντας στις 6.416,44 μονάδες.

    Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB του Μιλάνου κέρδισε 2,54, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,94%.

    Στις επιμέρους μετοχές η γερμανική μάρκα αθλητικών ειδών Adidas είδε τις τιμές των μετοχών της να εκτινάσσονται κατά 20%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στον Stoxx 600, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε νέες συνεργασίες μετά το διαζύγιό της από τον Kanye West.

    Από την άλλη πλευρά, η ιταλική εταιρεία αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας Leonardo κατέγραψε απώλειες 7% μετά την δημοσιοποίηση του guidance για ολόκληρο το έτος, την Πέμπτη.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Jumbo, Πειραιώς και Alpha ανέβασαν την αγορά, μόλις 1,2% απώλειες το 2022 για τον δείκτη – Ξύπνησε και η μετοχή του… Φουρλή!

    Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street – Με άνοδο 2% ξεκίνησαν οι βασικοί δείκτες

    Axia: Το τρίτο τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών θα είναι «ευχάριστο» για τους επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ