• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Εβδομαδιαίο άλμα 16,5% για το WTI

    • NewsRoom


    Σε θετικό έδαφος για μία ακόμα ημέρα, ολοκλήρωσε την Παρασκευή, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου WTI, καταγράφοντας την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το πιο ενεργό συμβόλαιο.

    Ειδικότερα, το συμβόλαιο παράδοσης του Νοεμβρίου του πετρελαίου WTI κέρδισε 4,19 δολάρια ή 4,7% για να διαμορφωθεί στα 92,64 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του πιο ενεργού συμβολαίου από τις 29 Αυγούστου. Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με συνολικά κέρδη της τάξης του 16,5%.

    Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου στο Brent σημείωσε άνοδο 3,6% για να διαμορφωθεί στα 97,92 δολάρια το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο την Παρασκευή και κατευθυνόταν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, υποστηριζόμενη από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να κάνει τη μεγαλύτερη μείωση της προσφοράς του από το 2020 παρά τις ανησυχίες για ύφεση και αύξηση των επιτοκίων. Η περικοπή από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστής ως OPEC+, έρχεται εν όψει του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο και θα συμπιέσει την προσφορά σε μια ήδη στενή αγορά.

    Και οι δύο δείκτες αναφοράς οδεύουν προς ένα δεύτερο εβδομαδιαίο κέρδος, με αυτό του Brent να ξεπερνά το 9% αυτή την εβδομάδα. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς εξακολουθεί να υποχωρεί απότομα αφού πλησίασε στο ιστορικό υψηλό του των 147 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Το ράλι του πετρελαίου συνεχίστηκε ακόμη και καθώς το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα, αφού τα στοιχεία που έδειχναν ότι η οικονομία των ΗΠΑ δημιουργούσε θέσεις εργασίας με έντονο ρυθμό έδωσαν κάλυψη στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει με έντονες αυξήσεις επιτοκίων. Η ισχύς του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων και τείνει να επιβαρύνει το πετρέλαιο και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την απογοήτευσή του την Πέμπτη για τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ και ο ίδιος και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψουν την άνοδο των τιμών.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 2% παρά την πτώση της Παρασκευής

    Ευρωαγορές: Η ανεργία στις ΗΠΑ βύθισε για τρίτη μέρα τα χρηματιστήρια

    Χρηματιστήριο: Η Εθνική φρέναρε τον δείκτη, μονοψήφια η πτώση από την αρχή του χρόνου ο δείκτης



    ΣΧΟΛΙΑ