• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Η ανεργία στις ΗΠΑ βύθισε για τρίτη μέρα τα χρηματιστήρια

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωαγορές για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, την Παρασκευή. Ωστόσο στην εικόνα της εβδομάδας, οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατάφεραν να συγκρατήσουν κέρδη της τάξης του 1%.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αν και προσπάθησε να κινηθεί ελαφρώς ανοδικά έκλεισε στις 391,67 μονάδες με πτώση 1,18%. Ο τεχνολογικός κλάδος σημείωσε βουτιά 4,2% στη χειρότερη επίδοση της ημέρας, ενώ ο βιομηχανικός και ο κατασκευαστικός κλάδος έχασαν 2,2% έκαστος. Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου προσθέτοντας 1,1%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Βασική αιτία του σημερινού αποτελέσματος είναι ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ επέδειξε ανθεκτικούς ρυθμούς και τον Σεπτέμβριο. Οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε 263.000 εμφανίζοντας μεν επιβράδυνση από την αύξηση κατά 315.000 του Αυγούστου, αλλά το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5% έναντι εκτίμησης για 3,7%.

    Κάτι που αυξάνει την πίεση στην ομοσπονδιακή τράπεζα καθώς οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση της αγοράς εργασίας που επιδιώκει προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η αντίδραση της αγοράς των ΗΠΑ, όπου τα παράγωγα και των τριών δεικτών της Wall Street σημείωσαν κατακόρυφη πτώση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

    Πίσω στην Ευρώπη, στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, περισσότερο από τις εκτιμήσεις για πτώση 0,5%. Την ίδια ώρα ωστόσο, αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα μεγέθη του Ιουλίου στο αμετάβλητο (0%) από πτώση 0,3% που είχε αναφερθεί αρχικά.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,59% στις 12.273 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,17% στις 5.866,94 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε οριακά στις 6.991,09 μονάδες.

    Παρόμοια εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,13% στις 20.901,56 μονάδες, και ο IBEX 35 στην Ισπανία υποχώρησε κατά 0,99% στις 7.436,90 μονάδες.

    Στις επιμέρους μετοχές, άλμα 6% σημείωσε η Credit Suisse, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην επαναγορά χρέους ύψους 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3,03 δισ. δολαρίων), εν μέσω της συνεχιζόμενης ανησυχίας για την οικονομική της κατάσταση.

    Ο τίτλος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault πρόσθεσε 6,2% χάρη στην είδηση για πρόοδο στη διαμάχη της για την πνευματική ιδιοκτησία με τη Nissan.

    Η γερμανική εταιρεία Osram κατρακύλησε κατά 9,7% και βρέθηκε στον πυθμένα του Stoxx 600.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Η Εθνική φρέναρε τον δείκτη, μονοψήφια η πτώση από την αρχή του χρόνου ο δείκτης

    Wall Street: Ισχυρές πιέσεις για τους δείκτες μετά την ταχύτερη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ

    Capital Economics: Καμπανάκι για μεγάλη πτώση στις τιμές των κατοικιών



    ΣΧΟΛΙΑ