Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε ξανά την Παρασκευή καθώς ο OPEC+ συζήτησε μια δεύτερη σημαντική αύξηση της παραγωγής, πυροδοτώντας ανησυχίες για τη διόγκωση των παγκόσμιων αποθεμάτων που έχουν συμβάλει στη μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου φέτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate παράδοσης Ιουνίου μειώθηκαν κατά 1,6%, φτάνοντας στα 58,29 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας πτώση άνω του 7% για την εβδομάδα, με τις τιμές να διατηρούνται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021.

1

Το Brent για τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 1,4% στα 61,29 δολάρια το βαρέλι.

Τα βασικά κράτη-μέλη του OPEC+ εξετάζουν μια ακόμη αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, ενόψει μιας συνεδρίασης  στις 3 Μαΐου.

Μια ακόμη επιθετική ενίσχυση της προσφοράς από το καρτέλ απειλεί να πλήξει μια αγορά που ήδη πιέζεται από την ασθενή κινεζική ζήτηση και την άφθονη παραγωγή εκτός του ομίλου. Η αύξηση θα είναι σύμφωνη με τα στοιχεία που είχε προηγουμένως ανακοινώσει ο όμιλος και αντιστοιχεί περίπου στην αιφνιδιαστική αύξηση του περασμένου μήνα, η οποία θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια πειθαρχίας στα μέλη που παράγουν υπερβολικά.

Η άμεση διαφορά (prompt spread) της τιμής του Brent — η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του — έχει μειωθεί στα 36 σεντς το βαρέλι, σε σύγκριση με τη διαφορά των 1,07 δολαρίων πριν από τέσσερις ημέρες. Η μείωση του spread σηματοδοτεί προσδοκίες ότι οι βραχυπρόθεσμες προμήθειες θα είναι άμεσα διαθέσιμες.

Το αργό πετρέλαιο έχει υποχωρήσει περίπου 19% φέτος — και άγγιξε για λίγο ένα χαμηλό τεσσάρων ετών τον περασμένο μήνα — καθώς οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η ζήτηση ενέργειας θα μειωθεί.

Η πτώση των τιμών δείχνει ήδη σημάδια πίεσης σε μια βασική βιομηχανία την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να βοηθήσει. Μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ σχεδιάζουν να μειώσουν κατά περίπου 4% τις εγκαταστάσεις γεώτρησης μέχρι το τέλος του έτους. Η Chevron δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη για τα κέρδη την Παρασκευή ότι θα μειώσει τις επαναγορές μετοχών, επικαλούμενη μια υποχώρηση της αγοράς.

Η εξέλιξη στον OPEC+ επισκίασε προηγούμενες ειδήσεις ότι η Κίνα αξιολογεί την πιθανότητα συνομιλιών με τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να μετριάσουν την εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο οικονομικών γιγάντων. Η Wall Street Journal ανέφερε αργότερα ότι η Κίνα είχε προσεγγίσει την κυβέρνηση Τραμπ για να ρωτήσει ποιες αλλαγές επιδιώκουν οι ΗΠΑ σε σχέση με την παραγωγή πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαιντανύλης.

Ο περιορισμός των απωλειών αργού πετρελαίου ήταν η δέσμευση του Τραμπ να επιβάλει δευτερογενείς κυρώσεις σε οποιαδήποτε έθνη ή εταιρεία αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο, εντείνοντας την πίεση στην Τεχεράνη καθώς οι πυρηνικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον αντιμετώπισαν δυσκολίες. Η δέσμευση αυτή έρχεται μετά από μια παρόμοια κίνηση στις αρχές Μαρτίου για την επιβολή «δευτερογενών δασμών» σε χώρες που προμηθεύονται πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Οι κορυφαίοι αγοραστές αργού πετρελαίου από τις χώρες-στόχους, όπως η Κίνα και η Ινδία, είναι επίσης τα επίκεντρα του εμπορικού πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι οι έμμεσες κυρώσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν την οικονομική πίεση από το Πεκίνο έως το Νέο Δελχί.

Διαβάστε επίσης

Επ. Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικός έλεγχος στον κλάδο παροχής υπηρεσιών φροντιστηριακής εκπαίδευσης

Κωνσταντινούπολη: Ο Φιντάν παρέθεσε ανεπίσημο ιδιωτικό δείπνο στον Γεραπετρίτη

Στο πλευρό του AfD o Ρούμπιο: «Τυραννία μεταμφιεσμένη σε δημοκρατία η Γερμανία»