Το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο για τρίτη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις επόμενες κινήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που αναζωπυρώνει ανησυχίες για την προσφορά αργού από την περιοχή.

Το WTI παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 1,7% και έκλεισε στα 63,67 δολάρια/βαρέλι στη Νέα Υόρκη, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας.

1

Το Brent παράδοσης Νοεμβρίου αυξήθηκε κατά 1,7% και έκλεισε στα 67,49 δολάρια/βαρέλι.

Η αγορά αντέδρασε έντονα όταν ο Τραμπ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε στην παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου από τη Ρωσία. Η φράση «Here we go!» («Ξεκινάμε!») ώθησε τους traders να κλείσουν τις short θέσεις τους, φοβούμενοι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει σύντομα σε κυρώσεις κατά της ρωσικής ενέργειας.

Η ανάρτηση του Τραμπ ήρθε λίγο μετά τη δήλωσή του σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι είναι πρόθυμος να επιβάλει νέους δασμούς στην Ινδία και την Κίνα —τους δύο μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου— προκειμένου να πιέσει τη Μόσχα να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι το ίδιο θα κάνουν και τα κράτη της Ε.Ε.

Οι αγορές πετρελαίου σταθμίζουν επίσης τις συνέπειες από το ισραηλινό χτύπημα στη Ντόχα και τις προοπτικές για τα αμερικανικά επιτόκια.

Διαβάστε επίσης

Πιερρακάκης στον Economist: Τι να κάνει η Ευρώπη για να ανταποκριθεί στο όραμα του Ντράγκι

Πρωθυπουργός Κατάρ: O Νετανιάχου οδηγεί στο χάος τη Μέση Ανατολή – Το χτύπημα δεν θα μείνει αναπάντητο

Νετανιάχου προς Κατάρ: «Απελάστε τους τρομοκράτες ή οδηγήστε τους ενώπιον της δικαιοσύνης»