• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Βουτιά 13% για Brent και 12% για το WTI – Ισχυρές απώλειες και για το συμβόλαιο φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    • NewsRoom


    Ισχυρή βουτιά άνω του 10% καταγράφουν αυτή την ώρα οι τιμές των ενεργών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου.

    Η αποκλιμάκωση των τιμών είχε ξεκινήσεις από αργά χθες το βράδυ, με το Brent να υποχωρεί από τα 133 δολάρια το βαρέλι, στα οποία είχε βρεθεί λίγο μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν για το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, κλείνοντας τελικά με άνοδο 4% στα 127 δολάρια το βαρέλι. Η υποχώρηση συνεχίστηκε την Τετάρτη, με τα συμβόλαια να περνούν σε αρνητικό έδαφος καθώς αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για μια πιθανή διπλωματική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας.

    Η Μαρία Ζαχάροβα πως η Ρωσία επιθυμεί να διασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας μέσω διαλόγου και όχι με ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι, καθώς και της δήλωσης του Κιέβου πως είναι πρόθυμο να συνομιλήσει για θέματα όπως το ουδέτερο καθεστώς της χώρας.

    Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω.

    Η υποχώρηση ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά την είδηση των Financial Τimes πως ο Yousef al-Otaiba, πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πως η χώρα του τάσσεται υπέρ της αύξησης της παραγωγής.

    Μάλιστα όπως έγινε γνωστό τα Εμιράτα θα προσπαθήσουν να πείσουν τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του OPEC να συμφωνήσουν σε αύξηση της παραγωγής.

    Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι το Ιράκ δήλωσε έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή του εάν το ζητήσει ο OPEC+.

    Σε αυτό το κλίμα το αμερικανικό West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 12,1% και έκλεισε στα 108,70 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Το αργό τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, στο ICE Futures, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, υποχώρησε 13,2% και έκλεισε στα 111,14 δολάρια.

    Σημαντική βουτιά κατέγραψε η τιμή της βενζίνης και το πετρέλαιο θέρμανσης στις ΗΠΑ, όπου και αυτά σκαρφάλωσαν την Τρίτη σε νέα ιστορικά υψηλά.

    Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 10,6% στα 3,294 δολάρια το γαλόνι, ενώ το συμβόλαιο Απριλίου για το πετρέλαιο θέρμανσης πτώση 21,9% στα 3,464 δολάρια το γαλόνι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Ιανουάριο του 1991, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

    Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφηκε και στα futures του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το συμβόλαιο Απριλίου του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) υποχώρησε κατά 30%, με την τιμή του στα 149,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Άλμα 7,9% για DAX, η καλύτερη συνεδρίαση από το 2020 για τον Stoxx 600

    Xρηματιστήριο: Αντίδραση και rebound στις τράπεζες, αλλά η επιφυλακτικότητα παραμένει



    ΣΧΟΛΙΑ