• Σχόλιο Αγοράς

    Ο πληθωρισμός βούλιαξε τη Wall Street – H χειρότερη μέρα του Dow Jones από τον περασμένο Μάρτιο

    • NewsRoom
    wall street


    Μια επιστροφή στην πραγματικότητα έζησε η Wall Street  την Τρίτη, με τα θερμότερα των εκτιμώμενων στοιχείων για τον πληθωρισμό να προκαλούν βουτιά στις μετοχές και να βάζουν τέλος στις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για μείωση των βασικών επιτοκίων από τον Μάρτιο, κόντρα στις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της FED τις προηγούμενες εβδομάδες.

    Οι μετοχές απομακρύνθηκαν από τα ιστορικά υψηλά, καθώς ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 3,1%, από 3,4% τον Δεκέμβριο, σε επίπεδο έτους, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς που τον ήθελαν στο 2,9%. Παράλληλα, ο δομικός δείκτης τιμών, χωρίς δηλαδή τις ευμετάβλητες τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 3,9% σε ετήσια βάση, με την αγορά να ανέμενε πως θα υποχωρούσε στο 3,7%.

    Η αγορά αντέδρασε με μια βαριά πτώση, με τον S&P 500 να αγγίζει μάλιστα το -2% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης, ενώ ο δείκτης «φόβου» της Wall Street, VIX, αυξήθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022, πάνω από τις 16 μονάδες, με άνοδο 17% περίπου.

    Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν με αυτή του 10ετούς αμερικανικού δημόσιου τίτλου να φτάνει στο 4.318% και αυτή του 2ετούς κρατικού ομολόγου έως το 4,664%, πριν περιοριστεί στο 4,65%.

    Για τους traders και ιδίως τους «ταύρους», που τους προηγούμενους μήνες τροφοδοτούσαν αισιόδοξα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις στα επιτόκια, ο πληθωρισμός ήταν ένα πλήγμα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν προβλέφθηκαν ούτε από τους αναλυτές. «Η ανησυχία για τις τραπεζικές μετοχές είναι ότι όσο αργότερα ξεκινήσει η Fed τις μειώσεις των επιτοκίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ύφεσης», ανέφερε στο Bloomberg ο Mike Mayo της Wells Fargo, ο βετεράνος αναλυτής τραπεζικών μετοχών.

    Στην απογοήτευση του πληθωρισμού προστίθεται και ο διαχρονικά ασταθής Φεβρουάριος, ο οποίος παραδοσιακά καταγράφει απώλειες, ειδικά ύστερα από μία περίοδο κερδών για τον Ιανουάριο.

    Πλέον, στο μέτωπο των στοιχημάτων, η πιθανότητα για μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο έχει συρρικνωθεί κάτω από 10% (από άνω του 60% πριν δύο μήνες), ενώ ακόμα η περίπτωση του Μαΐου χάνει σταδιακά χώρο. Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Μάιο μειώθηκαν σε περίπου 36% από περίπου 64% πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενώ για φέτος αναμένεται μείωση μικρότερη από 100 μονάδες βάσης στα επιτόκια.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδωσαν περισσότερη αξιοπιστία στις μετριοπαθείς δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ στη τελευταία συνεδρίαση της Fed, στην οποία ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα κάνει μειώσεις αν δεν είναι σίγουρη για την υποχώρηση του πληθωρισμού. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν δηλώσει ότι πρέπει να δουν πρόσθετες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο ποσοστό-στόχο του 2% προτού προχωρήσουν σε μειώσεις.

    «Δεν είναι καλά νέα», σχολίασε ο Jay Bryson, επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo & Co. για τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην τηλεόραση του Bloomberg. Παρόλα αυτά, «η Fed δεν πρόκειται να λάβει απόφαση με βάση ένα σημείο δεδομένων. Και ο Μάιος απέχει ακόμη πολύ», σχολίασε.

    Πώς έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 38.272,75 μονάδες με πτώση 524,63 μονάδων ή -1,35%, στη χειρότερη ημέρα από τον Μάρτιο του 2023, ενώ στα χαμηλά της ημέρας έφτασε να χάνει έως και 1,95%.

    Ο  S&P 500 υποχώρησε στις 4.953,17 μονάδες με βουτιά -1,37%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 15.655,60 μονάδες με πτώση -1,80%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε επίσης σχεδόν 4%, στη χειρότερη ημέρα του από τον Ιούνιο του 2022.

    Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 5 κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος , με τη σημαντικότερη άνοδο να καταγράφεται από τη Walt Disney  (1,08%). Η Travelers, η  Visa, η Merck & Co. και η Verizon Communications έκλεισαν επίσης με άνοδο μικρότερη του 1%.

    Στον αντίποδα, βουτιά 4,77% σημείωσε η Walgreens Boots Alliance ενώ στο -3,55% έκλεισε η Goldman Sachs. Απώλειες άνω του 2% σημείωσαν επίσης οι Dow, Caterpillar, Boeing, Home Depot, Microsoft, Salesforce, 3M και Nike.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές ξεχώρισε η JetBlue Airways, η οποία έκλεισε με άνοδο 21,58% αφού ο ακτιβιστής επενδυτής Carl Icahn ανέφερε ότι κατέχει πλέον μερίδιο σχεδόν 10% στην αεροπορική εταιρεία.

    Αντίθετα, πτώση 1,35% σημείωσε η Hasbro, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο ενώ βουτιά 22,9% σημείωσε η Avis Budget Group
    λόγω των απογοητευτικών εσόδων τέταρτου τριμήνου.

    Διαβάστε επίσης

    Αίγυπτος: Έκκληση Σίσι για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

    Mozilla: Η νέα CEO της κατασκευάστριας του Firefox ανακοίνωσε την απόλυση του 5% των εργαζόμενων

    Στο κόκκινο η Wall Street – Μαζεύουν τα στοιχήματα για τη Fed oι ταύροι



    ΣΧΟΛΙΑ