• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο κόκκινο η Wall Street – Μαζεύουν τα στοιχήματα για τη Fed oι ταύροι

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, Επικεφαλής FED


    Οι αμερικάνικες τράπεζες βούλιαξαν άνω του 3%, οι 11 κλάδοι του S&P 500 βρέθηκαν στο κόκκινο και ο Nasdaq να καταγράφει τις βαρύτερες απώλειες.

    Η Wall Street κλονίζεται καθώς η σημερινή συνεδρίαση άνοιξε στη σκιά των απογοητευτικών αποτελεσμάτων του πληθωρισμού. Ειδικότερα, ο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 3,1% από 3,4% τον Δεκέμβριο, με τους αναλυτές όμως να εκτιμούσαν πως θα φτάσει στο 2,9%. Ο δομικός δείκτης τιμών, που δεν προσμετρά τους ευμετάβλητους κλάδου της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 3,9% σε ετήσια βάση, με την αγορά να ανέμενε πως θα υποχωρούσε στο  3,7%.

    Κλονίζεται η σιγουριά των traders

    Για τους traders και ιδίως τους ταύρους που τους προηγούμενους μήνες τροφοδοτούσαν αισιόδοξα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις στα επιτόκια, ο πληθωρισμός ήταν ένα πλήγμα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν προβλέφθηκαν ούτε από τους αναλυτές.

    «Η ανησυχία για τις τραπεζικές μετοχές είναι ότι όσο αργότερα ξεκινήσει η Fed τις μειώσεις των επιτοκίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ύφεσης», ανέφερε στο Bloomberg ο Mike Mayo της Wells Fargo, ο βετεράνος αναλυτής τραπεζικών μετοχών.

    Στην απογοήτευση του πληθωρισμού προστίθεται και ο διαχρονικά ασταθής Φεβρουάριος, ο οποίος παραδοσιακά καταγράφει απώλειες, ειδικά ύστερα από μία περίοδο κερδών για τον Ιανουάριο.

    Στο μέτωπο των στοιχημάτων, η πιθανότητα για μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο έχει συρρικνωθεί κάτω από 10% (από άνω του 60% πριν δύο μήνες), ενώ ακόμα η περίπτωση του Μαΐου χάνει σταδιακά χώρο.

    Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Μάιο μειώθηκαν σε περίπου 36% από περίπου 64% πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενώ για φέτος αναμένεται μείωση μικρότερη από 100 μονάδες βάσης στα επιτόκια.

    Η στάση του Πάουελ

    Κι αυτό γιατί προηγήθηκε μία πολύ μετριοπαθής εμφάνιση του Πάουελ στη τελευταία συνεδρίαση της Fed, στην οποία ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα κάνει μειώσεις αν δεν είναι σίγουρη για την υποχώρηση του πληθωρισμού.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν δηλώσει ότι πρέπει να δουν πρόσθετες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο ποσοστό-στόχο του 2% προτού προχωρήσουν σε μειώσεις.

    «Δεν είναι καλά νέα», σχολίασε ο Jay Bryson, επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo & Co. για τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην τηλεόραση του Bloomberg. Παρόλα αυτά, «η Fed δεν πρόκειται να λάβει απόφαση με βάση ένα σημείο δεδομένων. Και ο Μάιος απέχει ακόμη πολύ», σχολίασε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Ο πληθωρισμός Ιανουαρίου στις ΗΠΑ δικαιώνει την επιφυλακτικότητα της FED

    Kashkari (FED Minneapolis): Ο πληθωρισμός μειώθηκε αλλά χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος



    ΣΧΟΛΙΑ