• Οικονομία

    Βουλιάζει Wall Street και ευρωαγορές ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο

    • NewsRoom
    Dow Jones


    Απογοήτευση στη Wall Street και στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης έφεραν οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιανουάριο. Οι δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο στο άνοιγμα του αμερικάνικου χρηματιστηρίου, καθώς οι προσδοκίες των traders για πρόωρες μειώσεις περιορίστηκαν δραστικά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο.

    Προς έκπληξη των αναλυτών και των επενδυτών, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να διατηρήσει τον ρυθμό υποχώρησης που ανέμεναν οι εκτιμήσεις.

    Συνεχίζονται οι πιέσεις

    Ειδικότερα, ο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 3,1% από 3,4% τον Δεκέμβριο, με τους αναλυτές όμως να εκτιμούσαν πως θα φτάσει στο 2,9%.

    Ο δομικός δείκτης τιμών, που δεν προσμετρά τους ευμετάβλητους κλάδου της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 3,9% σε ετήσια βάση, με την αγορά να ανέμενε πως θα υποχωρούσε στο  3,7%.

    Σε επίπεδο μήνα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί σε επίπεδο μήνα και τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο κατά 0,2%. Ο δομικός δείκτης κατέγραψε μηνιαία αύξηση κατά 0,4%, από 0,3% μηνιαίως τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πως οι δείκτες σε επίπεδο μήνα θα σημείωναν ίδιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

    Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν απογοήτευση στην αγορά, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου των ΗΠΑ αυξάνεται πάνω από 10 μονάδες βάσης στο  4,282%, ενώ του 2ετούς κατά 13 μ.β. στο 4,603%.

    Στο κόκκινο οι δείκτες

    Σε αυτό το κλίμα, η Wall Street σημειώνει βαριές απώλειες στο άνοιγμα της Τρίτης, με τον Dow Jones να κινείται στις 38.309,70 μονάδες με πτώση -1,26%, τον S&P 500  να υποχωρεί κάτω από τις 5.000 μονάδες στις 4.953,33 μονάδες με πτώση -1,36% και τον Nasdaq στις 15.666,74 μονάδες  με βουτιά -1,73%.

    Και οι έντεκα κλάδοι του S&P 500 βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος με real estate και τεχνολογία να οδηγούν τις απώλειες.

    Αντίστοιχα στην Ευρώπη ο Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1% στις 482,6 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100  υποχωρεί κατά 0,75%, ο γερμανικός DAX  κατά 1% και ο γαλλικός  CAC 40 κατά 0,96%.

    Η άποψη των αναλυτών

    Διχασμένοι εμφανίζονται και οι αναλυτές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να υπολογίσουν την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων και για τον Ιανουάριο.

    Για εποχικές προσαρμογές που διατήρησαν τον πληθωρισμό υψηλότερα του αναμενόμενου έκανε λόγο ο Sonu Varghese, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών θεμάτων στην Carson Group, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία δεδομένα διέψευσαν και τις τελευταίες προσδοκίες για μία πιθανή πρόωρη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

    «Κάναμε δύο βήματα προς τα εμπρός στη μάχη κατά του πληθωρισμού και τώρα κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αυτοί οι αριθμοί ανατρέπουν μέρος της αισιοδοξίας των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων τον Μάιο. Δίνουν λόγο στους επενδυτές να κάνουν μια παύση μετά το πρόσφατο ισχυρό ράλι των μετοχών, αλλά μπορεί η  ζημιά να είναι περιορισμένη», εκτίμησε ο David Russell, αναλυτής στην TradeStation.

    Διαβάστε επίσης

    Αγρότες: Επιστρέφουν στα μπλόκα με πρόταση για κινητοποιήσεις και κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ

    AVRAMAR: Νέος CEO ο Eugenio Meschini

    Τζούρος (Πειραιώς): Τα €3 δισ. άγγιξαν οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ