• Σχόλιο Αγοράς

    Ο Πάουελ βύθισε στα 1.749 δολάρια το χρυσό

    • NewsRoom
    Ραβδοι χρυσού - χρυσός - τμή χρυσού


    Ο χρυσός υποχώρησε περισσότερο από 1% την Παρασκευή, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell στην ομιλία του στο Jackson Hole είπε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα χρειαστεί αυστηρή νομισματική πολιτική «για κάποιο χρονικό διάστημα» προτού ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.

    Η τιμή του χρυσού του Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,2% ή 21,60 δολάρια για να διαμορφωθεί στα 1.749,80 δολάρια την ουγγιά. Ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και των οικονομικών αβεβαιοτήτων. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων καθιστά το μη αποδοτικό περιουσιακό στοιχείο λιγότερο ελκυστικό.

    Τι δήλωσε ο Πάουελ

    Ο Πάουελ είπε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βραδύτερη ανάπτυξη, ασθενέστερη αγορά εργασίας και περαιτέρω βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά δεν υπαινίχθηκε τι θα μπορούσε να κάνει η Fed στην προσεχή συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο.

    «Οι δηλώσεις του Πάουελ ήταν αρκετά επιθετικές και δεδομένου ότι δεν υπήρχε περιστροφικός άξονας, ο χρυσός θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε ο Philip Streible, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Blue Line Futures στο Σικάγο.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    “Ο χρυσός πρέπει να κερδίσει $1.800 για να κερδίσει τη δυναμική του, διαφορετικά τα $1.740 είναι υποστήριξη βασικού επιπέδου”, πρόσθεσε ο Streible. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δύο ετών ανέβηκαν για λίγο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007 πριν σταθεροποιηθούν κοντά στα υψηλά δύο μηνών.

    Η πτώση του Bullion ήρθε παρά το ασθενέστερο δολάριο. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, οι επενδυτές έκαναν απολογισμό των στοιχείων που έδειχναν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ μόλις αυξήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά ο πληθωρισμός υποχώρησε σημαντικά.

    Στις φυσικές αγορές, τα ασφάλιστρα χρυσού στην Κίνα εκτινάχθηκαν αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η ζήτηση μειώθηκε στην Ινδία. Το σποτ ασήμι υποχώρησε 1,97% στα 18,90 δολάρια ανά ουγγιά. «Οι τιμές του ασημιού είναι ιδιαίτερα ευάλωτες δεδομένης της παρατηρούμενης επιδείνωσης της ζήτησης εμπορευμάτων, δεδομένου ότι το μέταλλο έχει μικρή έκθεση στην αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου προσφοράς που υποστηρίζουν τα βιομηχανικά μέταλλα», ανέφερε σε σημείωμα η TD Securities.

    Διαβάστε επίσης

    Τζερόμ Πάουελ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια παρά τον «πόνο» που θα προκαλέσει στην οικονομία των ΗΠΑ

    Χρηματιστήριο: Με άλμα 4,19% της Quest κράτησε τις 890 μονάδες – Εβδομαδιαίες απώλειες 1,48% για τις τράπεζες

    Deutsche Bank: «Πάρτε» τα κέρδη σας από ευρωπαϊκές μετοχές, έρχεται ήπια ύφεση τα επόμενα τρίμηνα



    ΣΧΟΛΙΑ