• Σχόλιο Αγοράς

    Νωχελική εικόνα στην Wall Street: Σε αναζήτηση προσήμου οι βασικοί δείκτες, βουλιάζουν οι μετοχές ενέργειας

    Χρηματιστήριο


    Υποτονικά άνοιξαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές εξετάζουν ακόμα τα στοιχεία της Fed, ανησυχώντας ωστόσο για το ενδεχόμενο ύφεσης.

    Χθες, Nasdaq και S&P 500 έδειξαν «σημάδια ζωής», γυρίζοντας σε θετικό έδαφος, την ώρα ο Dow Jones δεν κατάφερε να αποφύγει ακόμα μία πτωτική συνεδρίαση. Ειδικότερα την Τρίτη, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 30.967,82 μονάδες, ο S&P 500 που επέστρεψε σε θετικό έδαφος, έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 3.831,39 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έσωσε τη μέρα προσθέτοντας 194 μονάδες ή 1,75% κλείνοντας στις 11.322 μονάδες.

    Σήμερα οι δείκτες βρίσκονται σε αναζήτηση προσήμου, με την επενδυτική κοινότητα να αφουγκράζεται τις ανησυχίες μεγάλων οίκων και τραπεζών οι οποίοι τονίζουν πως μια οικονομική ύφεση δεν είναι μακριά. «Οι τιμές των μετοχών είναι μειωμένες. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι μειωμένες. Οι τιμές του πετρελαίου είναι μειωμένες. Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου είναι υψηλότερη. Αυτό είναι ένα εμπόριο ύφεσης», έγραψε την Τρίτη ο Neil Dutta, επικεφαλής των οικονομικών των ΗΠΑ στην Renaissance Macro Research. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψουμε», τόνισε.

    «Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένης μιας προς τα κάτω αναθεώρησης του ΑΕΠ του α’ τριμήνου και των ενδείξεων συνεχούς επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών, υποδηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία χάνει σαφώς τη δυναμική της ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού και της σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», έγραψε ο ανώτερος οικονομολόγος της Wells Fargo, Sam Bullard.

    Οι αμερικανικές μετοχές ταλαντεύτηκαν την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές περίμεναν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Federal Reserve τον Ιούνιο, τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις σκέψεις της για την πορεία των επιτοκίων. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για μια ύφεση, μετά και τη χθεσινή ελεύθερη πτώση του πετρελαίου, εξαιτίας των ανησυχιών για τη ζήτηση. Τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βαρόμετρο στην ψυχολογία των επενδυτών και ταυτόχρονα στις κινήσεις των δεικτών.

    Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει ήπιες απώλειες 0,13% και κινείται στις 30.928 μονάδες, ο S&P 500 κινείται επίσης πτωτικά 0,12% στις 3.826 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,08% 11.328 μονάδες.

    Οι μετοχές ενέργειας συνεχίζουν να δέχονται ισχυρά χτυπήματα με την Exxon Mobil να δέχεται πιέσεις άνω του 4%, η Chevron επίσης κινείται πτωτικά κατά 3,6%, ενώ και η Devon Energy βουλιάζει σχεδόν 5%.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Οι τιμές στόχοι σε μετοχές και ομόλογα υπό το φόβο της ύφεσης



    ΣΧΟΛΙΑ