Σχόλιο Αγοράς

Νέο sell off στην Wall Street – Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές τεχνολογίας

  • NewsRoom
Wall Street


Άσχημη προσγείωση από τα χθεσινά κέρδη πραγματοποίησαν σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις μετοχές τεχνολογίας να δέχονται ισχυρό πλήγμα κυρίως λόγω της ανόδου των ομολόγων.

Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν απλά μια μικρή αντίδραση καθώς ο φόβος για ύφεση παραμένει την ώρα που η Fed συνεχίζει την επιθετική της πολιτική με τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Κάτι που αναμένεται να γίνει και τον Οκτώβριο.

Στα μακρο της ημέρας, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών. Η μέτρηση είναι ίση με την προηγούμενη και με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η προσωπική κατανάλωση αναθεωρήθηκε υψηλότερα στο 2% από 1,5% προηγουμένως. Η κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία για το ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την πανδημία της COVID-19 ήταν τελικά πιο ισχυρή σε σύγκριση με την αρχική μέτρηση.

Ειδικότερα, μετά τις αναθεωρημένες μετρήσεις, το αμερικανικό ΑΕΠ εμφανίζεται κατά 1% υψηλότερο απ’ ό,τι προηγουμένως, σε προσαρμοσμένη βάση για το πληθωρισμό, ή κατά περίπου 200 δισ. δολ. στο τέλος του 2021.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 16.000 στις 193.000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο στις 215.000. O μέσος όρος των αιτήσεων ανεργίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα στις 207.000.

Μετοχές

Σήμερα οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών βρίσκονταν υπό πίεση καθώς ο τυφώνας Ίαν στη Φλόριντα ανάγκασε την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων από και προς την πολιτεία. Οι μετοχές της American Airlines Group υποχώρησε 3,9%, οι μετοχές της United Airlines Holdings διολίσθησαν κατά 3% και οι μετοχές της Southwest Airlines Company έπεσαν 2,37%.

Η μετοχή της Apple συνεχίζει να βγάζει πωλητές υποχωρώντας σήμερα 4,91% αφού η Bank of America υποβάθμισε τη στάση της για τον κατασκευαστή iPhone σε «neutral» από «buy».

Ωστόσο δεν είναι μόνο η Apple που δέχεται σφυροκόπημα, αφού όλες οι μεγάλες τεχνολογίας και ανάπτυξης δέχονται ισχυρό πλήγμα κυρίως λόγω της απόδοσης των ομολόγω. Η Tesla γκρεμίστηκε 6,8%, η Meta -3,67% η Amazon -2,7%, η Alphabet χάνει 2,63% ενώ πιέσεις άνω του 2% δέχθηκε και η Netflix. NVIDIA και AMD χάνουν 4,05% και 6,1% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Coinbase υποχωρεί πάνω από 7,9% αφού η Wells Fargo ξεκίνησε την κάλυψη του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων με αξιολόγηση «sell», λέγοντας ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός θα επιβαρύνει τη μετοχή.

Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -1.54% στις 29,225.61 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε στις 3,640.47 με απώλειες 2,11% και ο Nasdaq δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις και έκλεισε στις 10.737 μονάδες με απώλειες 2,84%.ΣΧΟΛΙΑ