• Οικονομία

    Νέο ράλι στις αγορές στην Τουρκία μετά την αύξηση μαμούθ των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας

    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (Turkish Central Bank Press Office/Shutterstock)

    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (Turkish Central Bank Press Office/Shutterstock)


    Νέο ράλι πραγματοποιήθηκε στην χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας, μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης μαμούθ των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας, που εξέπληξε επενδυτές και αναλυτές.

    Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 750 μονάδες βάσης. Η Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 25% από το 17,5%. Οι αναλυτές ωστόσο, ανέμεναν μία μικρότερη αύξηση του 2,5%, με την τράπεζα να δηλώνει ότι δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την αύξηση του πληθωρισμού.

    Μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης, η τιμή της τουρκικής λίρας αυξήθηκε 1,6% σε σχέση με την τιμή του δολαρίου.

    Ταυτόχρονα, οι τιμές των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, με τις αποδόσεις να καταγράφουν υποχώρηση.

    Η απόδοση ενός ομολόγου σε δολάρια που λήγει το 2033 μειώθηκε περίπου κατά 8,7% από 9%, που ήταν την προηγούμενη ημέρα.

    Την ίδια ώρα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άνοδο, με τον Borsa Istanbul 100 Index να ενισχύεται κατά 2,5%, ενώ με την ανακοίνωση της απόφασης αρχικά κατέγραφε απώλειες.

    Η νέα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γιαγκέ Ερκάν, είχε δηλώσει νωρίτερα τον προηγούμενο μήνα ότι θα επιμείνει σε έναν «σταδιακό» κύκλο σύσφιξης.

    Υπενθυμίζουμε ότι στις 22 Ιουνίου η Κεντρική Τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση κατά 650 μονάδες βάσης, από το 8,5% στο 15%, την πρώτη σε διάστημα 27 μηνών. Ακολούθησε νέα αύξηση των επιτοκίων στις 20 Ιουλίου, με την Κεντρική Τράπεζα να προσθέτει 250 μονάδες βάσης, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 17,5%. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αγορές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Πυρκαγιές: Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό σε Αυλώνα και Μενίδι – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα – Σε εξέλιξη η φωτιά στο Στείρι Βοιωτίας

    Futures Wall Street: Άνοδος με ώθηση από την Nvidia

    Morgan Stanley για Eurobank: Τι σηματοδοτεί η αύξηση του ποσοστού της στην Κύπρο



    ΣΧΟΛΙΑ