• Σχόλιο Αγοράς

    Νέες απώλειες στη Wall Street – Κάτω από τις 13.000 μονάδες ο Nasdaq, με βουτιά 2,7%

    • NewsRoom
    Nasdaq


    Νέες απώλειες κατέγραψαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται ξανά οι τεχνολογικές μετοχές, καθώς η νέα αύξηση της απόδοσης των κρατικών αμερικανικών ομολόγων ασκεί ιδιαίτερη πίεση πάνω τους.

    Ειδικότερα,  ο Dow Jones έκλεισε στις 31.270,09 μονάδες καταγράφοντας απώλειες -0,39%, ο S&P 500 στις 3.819,72 μονάδες με πτώση -1,31% ενώ ο Nasdaq σημείωσε νέα βουτιά 2,7%, κλείνοντας κάτω από τις 13.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις  12.997,75.

    Οι νέες απώλειες ήρθαν καθώς η απόδοση του  αμερικανικό 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά  8 μονάδες βάσεις, φτάνοντας έως και το 1,49%, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια. Την προηγούμενη εβδομάδα η απόδοση είχε σκαρφαλώσει στο 1,6%, ενώ χθες κινούταν κοντά στο επίπεδο του 1,41%

    Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων δημιουργεί ανησυχία σχετικά με την αποτίμηση των μετοχών, την αύξηση του κόστους δανεισμού, κυρίως των τεχνολογικών επιχειρήσεων που βασίζονται σε αυτόν για την ανάπτυξή τους, και την πιθανή ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού.

    Η Fed, πάντως, έσπευσε την Τρίτη να επαναλάβει πως δεν ανησυχεί για την κίνηση των αποδόσεων των ομολόγων ενώ υποστήριξε πως η όποια ενδεχόμενη αύξηση στον πληθωρισμό θα είναι παροδική, λόγω της προσωρινής αδυναμίας της προσφορά να καλύψει την ζήτηση (εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων).

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές είδαν με απογοήτευση τα στοιχεία της ADP για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν μόλις 117.000 νέες θέσεις εργασίας, την ώρα που οι οικονομολόγοι ανέμεναν 225.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τον Ιανουάριο είχαν δημιουργηθεί 195.000.

    Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αργά την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα έχουν αρκετές ποσότητες εμβολίων για να εμβολιάσουν κάθε ενήλικα στη χώρα μέχρι τα τέλη Μαΐου, δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η διάθεση εμβολίων θεωρείται βασική προϋπόθεση για να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στη δουλειά και για να ανακάμψει η οικονομία. Αυτό προκάλεσε ενθουσιασμό για τις μετοχές που ασχολούνται με τον τουρισμό και τις μεταφορές, με την μετοχή της American Airlines να κλείνει με άνοδο 3,4%, ενώ αυτές των Carnival και Norwegian Cruise Line να σημειώνουν άνοδο 3,9% και 6,3% αντίστοιχα.

    Από τις 30 μετοχές το Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (2,43%), η American Express (2,40%) και η JPMorgan (1,93%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι μετοχές των Salesforce (-3,50%), Microsoft (-2,70%) και Apple (-2,45%).



    ΣΧΟΛΙΑ