• Σχόλιο Αγοράς

    Νέα βουτιά στη Wall Street: Ο Πάουελ έριξε τον Dow Jones κάτω από τις 31.000 μονάδες – Άλμα για το πετρέλαιο

    Jerome Powell, επικεφαλής Fed

    Jerome Powell, επικεφαλής Fed


    Με νέες ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να απογοητεύεται πλήρως από τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Wall Street Journal.

    Ο Πάουελ επιβεβαίωσε πως η FED αναμένει άνοδο του πληθωρισμού καθώς η οικονομία ανακάμπτει, εξηγώντας ωστόσο πως δεν θεωρεί πως οι πιέσεις θα είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης στη νομισματική πολιτική της, με αποτέλεσμα η ομοσπονδιακή τράπεζα να μην χρειαστεί να οδηγηθεί σε άνοδο των βασικών επιτοκίων της.

    Παράλληλα, ο Πάουελ φάνηκε διστακτικός να προχωρήσει σε κάποια αναφορά γύρω από μια αλλαγή στάσης στο ζήτημα αναπροσαρμογής του προγράμματος αγοράς ομολόγων και χρεογράφων της FED (σήμερα περιλαμβάνει αγορές αξίας 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα), παρά την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που έχει προκαλέσει φόβο στην αγορά.

    Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο επίπεδο του 1,54% και η νέα κατρακύλα των μετοχών, ειδικά των τεχνολογικών που έχουν πληγεί περισσότερο από τις υπόλοιπες, λόγω των αυξημένων αναγκών των τεχνολογικών εταιρειών για φθηνότερο δανεισμο.

    Η αγορά ανησυχεί πως το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες από τη Γερουσία θα οδηγήσει σε αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης των Αμερικανών,  την ώρα που η οικονομία δεν έχει συνέλθει πλήρως από την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι πιέσεις προς τις τιμές και να υπάρχει ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού.

    Αρνητικά για το κλίμα στην αγορά  ήταν τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις καταβολής επιδόματος ανεργίας, που παρουσίασαν νέα μικρή αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα, ενισχύοντας την ανησυχία των επενδυτών ως προς την ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομίας. Οι αιτήσεις έφτασαν τις 745.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, αυξημένες κατά 9.000 από την προηγούμενη.

    Έτσι ο Dow Jones ολοκλήρωσε την ημέρα στις 30.890,18 μονάδες, με απώλειες 1,21%, ο S&P 500 στις 3.764,79 μονάδες, με πτώση 1,44% και ο Nasdaq στις 12.718,73 μονάδες, με απώλειες 2,15%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 3 κατάφεραν να σταθούν σε θετικό έδαφος (Chevron 0,88%, UnitedHealth 0,28%, American Express  0,06%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Intel (-2,62%),  Home Depot (-2,50%) και Walt Disney (-2,20%).

    Η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ασκεί πιέσεις και στον χρυσό, με το συμβόλαιο χρυσού παράδοσης Απριλίου να υποχωρεί κατά 0,9%, στα 1,700,70 δολάρια ανά ουγγιά.

    Αντίθετο ήταν το κλίμα στην αγορά πετρελαίου, χάρη στην συμφωνία των χωρών του OPEC+ για διατήρηση των περικοπών στην παραγωγή μέχρι και το τέλος Απριλίου. Το συμβόλαιο Μαΐου του Brent έκλεισε με άνοδο 4,2% στα 66,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Απριλίου του WTI έκλεισε με άνοδο 4,2% στα 63,83 δολάρια το βαρέλι.



    ΣΧΟΛΙΑ