• Οικονομία

    Πάουελ (FED): Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, αλλά δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια

    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Αύξηση του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα βλέπει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, όπως παραδέχθηκε την Πέμπτη, εκτιμώντας ωστόσο πως οι πιέσεις δεν θα είναι σε τέτοιο μέγεθος που θα χρειαστεί να αλλάξει η νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας και να οδηγηθεί σε αύξηση των επιτοκίων.

    Στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Wall Street Journal ο Πάουελ ανέφερε πως καθώς η οικονομία θα αποκτά ρυθμό, θα αυξάνεται παράλληλα και ο πληθωρισμός, προκαλώντας πίεση στις τιμές προς τα επάνω.

    Οι διαβεβαιώσεις του Πάουελ δεν μπόρεσαν να καθησυχάσουν τις αγορές, οι οποίες ανησυχούν πως το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων θα προκαλέσει αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, την ώρα που η οικονομία προσπαθεί να συνέλθει από την κρίση της πανδημίας με πιο αργούς ρυθμούς, κάτι που θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό.

    Η αγορά απογοητεύτηκε και από το γεγονός πως ο Πάουελ δεν έκανε κάποια αναφορά για την αντιμετώπιση της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, με κάποια πιθανή αναπροσαρμογή του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και χρεωγράφων, από το ύψος των 120 δισ. δολαρίων ανά μήνα που κινείται σήμερα. Η θέση της Fed, την οποία επανέλαβε ο Πάουελ, είναι πως η αύξηση αποτελεί αποτέλεσμα της βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων.

    Έτσι, οι βασικοί δείκτες της Wall Street βυθίστηκαν ακόμα περισσότερο, με τις τεχνολογικές μετοχές να συνεχίζουν να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ