• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές – Μικρή άνοδος για τον Stoxx 600

    • NewsRoom


    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο Jackson Hole στο Ουαϊόμινγκ αλλά και στα πρακτικά της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

    Σήμερα ξεκινά το συμπόσιο στο Jackson Hole και η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική τους, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός συνεχίζει να πιέζει την παγκόσμια οικονομία.

    Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να μιλήσει στο συνέδριο αύριο Παρασκευή με τους επενδυτές να περιμένουν να υποστηρίξει μια επιθετική πολιτική στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Πάντως οι περισσότεροι «ποντάρουν» σε μια αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο.

    Στην Ευρώπη οι επενδυτές επικετρώθηκαν στη δημοσίευση των πρακτικών της ΕΚΤ, τα οποία κατέδειξαν την μεγάλη ανησυχία των κεντρικών τραπεζών για την πορεία του πληθωρισμού. «Οι πληθωριστικές πιέσεις κρίθηκε ότι έχουν ενταθεί», αναφέρεται στα πρακτικά. «Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός εγκυμονούσε αυξανόμενο κίνδυνο μη στερέωσης των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό» επισημαίνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, αιτιολογώντας την απόφαση τους για αύξηση των επιτοκίων.

    Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις 88,5 μονάδες έναντι 88,6 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 86,8 μονάδες.

    Στο κλίμα αυτό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,3% στις 433,36 μονάδες ενώ ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,19% στις 3.674 μονάδες.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο +0,11% και τις 7.479 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,39% στις 13.271 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC έγραψε πτώση 0,08% στις 6.381 μονάδες.

    Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,10% στις 22.454 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε τελικά 0,15% στις 8.187 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιέσεις στην αγορά ομολόγων από την επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ