• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας

    • NewsRoom


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω της παρέμβασης της Τράπεζας Αγγλία η οποία προχώρησε σε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εξέλιξη που έβαλε φρένο στο ξεπούλημα που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ για την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού, ακόμη κι αν αυτό έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει σχεδόν 2%, άλλαξε ρότα και ολοκλήρωσε τελικά την ημέρα 0,30% υψηλότερα, στις 389,42 μονάδες.

    Πλήγμα δέχθηκαν οι τράπεζες, που έκλεισαν με απώλειες 2,2%, ακολουθούμενες από τον κλάδο των ασφαλειών με πτώση 1,6%. Στον αντίποδα, κέρδη 1,8% σημείωσαν οι μετοχές του τομέα υγείας. Με κέρδη έκλεισε και ο δείκτης των blue chips, Euro Stoxx 50, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.335,30 μονάδες, με άνοδο 0,20%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για μια ακόμη φορά σήμερα εξέφρασε την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει την επιθετική νομισματική σύσφιξη. «Πρέπει να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, που είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μας στις επόμενες πολλές συναντήσεις», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας σε συνέδριο. «Αν δεν εκτελέσουμε [την εντολή μας] η βλάβη στην οικονομία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη», προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι «πρώτος στόχος» των αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι η επίτευξη ουδέτερου επιτοκίου, που ούτε τονώνει ούτε επιβραδύνει την ανάπτυξη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει η κεντρική τράπεζα τις αυξήσεις των επιτοκίων σε περιοριστικό επίπεδο. Οι δηλώσεις της επικεφαλής της Fed οδήγησαν σε ισχυρές απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές, για να ακολουθήσει όμως αργότερα η ανακοίνωση της BoE που βοήθησε να περιοριστούν οι απώλειες, με ορισμένα χρηματιστήρια να γυρνούν και να κλείνουν μάλιστα σε θετικό έδαφος.

    Υπενθυμίζεται ότι η BoE ανακοίνωσε ότι ξεκινά προσωρινό πρόγραμμα αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ αναβάλει και την έναρξη του προγράμματος πώλησης ομολόγων που είχε προγραμματίσει. Επεσήμανε, μάλιστα, “το επίπεδο των αγορών θα ανέλθει σε οποιαδήποτε κλίμακα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό”.

    Πως κινήθηκαν οι δείκτες

    Στα επιμέρους χρηματιστήρια, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έσβησε απώλειες σχεδόν 2% για να κλείσει επίσης με κέρδη, στις 12.183,28 μονάδες, με άνοδο 0,36%, όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι, που τερμάτισε στις 5.765,01 μονάδες, 0,19% υψηλότερα. Με άνοδο 0,30% στις 7.005,39 μονάδες έκλεισε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, που επίσης ανέστρεψε τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες.

    Αντίθετα, με απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Συγκεκριμένα, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 20.852,67 μονάδες, με πτώση 0,52%, ενώ στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 τερμάτισε οριακά χαμηλότερα, στις 7.442,20 μονάδες (-0,05%).

    Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι διατηρεί τον στόχο της να μειώσει τα 838 δισ. λίρες (892 δισ. δολάρια) του αποθέματος ομολόγων που διακρατεί κατά 80 δισ. λίρες το επόμενο έτος, αλλά ότι θα αναβάλει την έναρξη των πωλήσεων -που επρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα- λόγω των τρεχουσών συνθηκών στην αγορά. Η ανακοίνωση της BoE βοήθησε στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα βρετανικά ομόλογα και στους τίτλους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αφήνοντας περιθώριο στους επενδυτές να αντιδράσουν και στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

     

     

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Τράπεζες και Coca Cola πίεσαν τον δείκτη, σημάδια αντίστασης από Jumbo, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ ΤΕΝΕΡΓ

    Ήπια κέρδη στη Wall Street – Ισχυρές πιέσεις για την μετοχή της Apple, κέρδη 40% για την Biogen

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας



    ΣΧΟΛΙΑ