• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπια κέρδη στη Wall Street – Ισχυρές πιέσεις για την μετοχή της Apple, κέρδη 40% για την Biogen

    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Ήπια υψηλότερα άνοιξαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η απόδοση των ομολόγων άρχισε να μειώνεται μετά το πολυήμερο σερί ανόδου, γεγονός που βοηθάει τις «ευαίσθητες» στα ομόλογα μετοχές ανάπτυξης.

    Χθες, παρά το δυναμικό ξεκίνημα οι δείκτες εν τέλει υπέκυψαν στις πιέσεις και έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, εξαιρουμένου το Nasdaq που «κράτησε σθεναρά». Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, η οποία είναι αποφασισμένη να τιθασεύσει τον πληθωρισμό παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί. Μάλιστα αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις παρά τους κλυδωνισμούς που μπορεί αυτό να επιφέρει στην ανάπτυξη.

    Οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία έχουν οδηγήσει τους δείκτες της Wall Street σε bear market – μια πτώση 20% ή παραπάνω από το τελευταίο υψηλό – ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε αλλαγή στάσης, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να διαλαλούν σε κάθε ευκαιρία ότι βασική τους προτεραιότητα είναι να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός. Στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, πάνω από το 70% των αναλυτών, οι 59 στους 83, εκτίμησε ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε άλλη μία αύξηση το Νοέμβριο κατά 75 μονάδες – την τέταρτη στη σειρά.

    Στα μάκρο στοιχεία, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά συρρικνώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, καθώς το ράλι του δολαρίου συνεχίζει να περιορίζει την ελκυστικότητα των αμερικανικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.

    Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 3,2% στα $87,4 δισ. από 90,2 δισ. δολ. τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Μόλις πριν από πέντε μήνες, το έλλειμμα είχε σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ στα 125 δισ. δολ. Το ράλι του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του βοήθησε το έλλειμμα να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

    Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασαν το 4,0% για πρώτη φορά από το 2010, ενώ οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ίσως να πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το 4,5% στην προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

    Αυτή την ώρα ωστόσο η απόδοση του 10ετους ομολόγου πέφτει κατά 2,9 μονάδες στο 3,848% και του 2ετους κινείται στο 4,1%.

    Ωστόσο σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και η Αγγλία με την λίρα να δέχεται και πάλι πυρά λόγω της νέας ανόδου των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων. Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,6%, 0 γερμανικός δείκτης DAX χάνει 0,37% ενώ ο δείκτης FTSE 100 έφτασε να χάνει μέχρι και 2% στην αρχή της συνεδρίασης, ωστόσο τώρα υποχωρεί μόλις 0,22%.

    Μετοχές

    Η μετοχή της Apple δέχεται πιέσεις 4% αφού το Bloomberg ανέφερε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας εγκατέλειψε τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής των νέων iPhone φέτος, αφού μια αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης απέτυχε να υλοποιηθεί. Η μετοχή της Qualcomm υποχωρεί 1,7% και της STMicroelectronics επίσης χάνει 3,6% στις ειδήσεις της Apple, με αυτές τις δύο εταιρείες να είναι προμηθευτές εξαρτημάτων στο iPhone.

    Η μετοχή της Biogen εκτινάσσεται 37% αφού τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών του τελευταίου φαρμάκου της για το Αλτσχάιμερ έδειξαν ότι επιβράδυνε σημαντικά την εξέλιξη της νόσου. Μάλιστα προσυνεδριακά η μετοχή έφτασε ακόμα και το +50%.  Ως αποτέλεσμα αυτών, η μετοχή της Eli Lilly ενισχύεται άνω του 7% καθώς και εκείνη αναπτύσσει παρόμοια έρευνα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

    Η μετοχή του Netflix σημειώνει άνοδο 3,5% αφού η Atlantic Equities αναβάθμισε την επενδυτική της στάση στον γίγαντα του streaming σε «overweight» από «neutral», λέγοντας ότι η βαθμίδα συνδρομητών που υποστηρίζεται από διαφημίσεις μπορεί να προκαλέσει ράλι 26% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Η μετοχή της Lyft επίσης προσθέτει ήπια 0,4% παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε πως παγώνει όλες τις προσλήψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος του έτους, καθώς αυξήθηκαν οι φόβοι για ύφεση.

    Από τους big tech, η Meta προσθέτει 1,5%, η Amazon +0,74% ενώ ηπιότερα προσθέτουν Alphabet και Microsoft με άνοδο 0,3% και 0,1% αντίστοιχα.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι Dow (+2,8%), η Home Depot (+2,7%) και η Nike (+1,9%).

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones κινείται στις 29,279.99 με άνοδο 0.50%, ο S&P 500 προσθέτει 18.87 μονάδες ή 0,52% στις 3,666.16 μονάδες και ο  Nasdaq κινείται επίσης ανοδικά στις 10,864.27 με κέρδη 0.32%.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε χαμηλό δύο ετών υποχωρούν οι μετοχές στις διεθνείς αγορές – Νέα πυρά δέχεται η στερλίνα



    ΣΧΟΛΙΑ