• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τράπεζες και Coca Cola πίεσαν τον δείκτη, σημάδια αντίστασης από Jumbo, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ ΤΕΝΕΡΓ

    Αναστάσιος Δαυίδ (Coca Cola), Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil), Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ), Απόστολος Βακάκης (Jumbo), Γιώργος Περιστέρης (Τέρνα Ενεργειακή)


    Την απομάκρυνση από τα χαμηλά ημέρας των 783 μονάδων κρατάει η αγορά, που σημαίνει ότι βρισκόταν κοντά στα χαμηλά έτους των 779 μονάδων.

    Με τις συναλλαγές στα 67 εκατ. ευρώ, ο γενικό δείκτης τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 791,42 μονάδες με υψηλό ημέρας – το οποίο δεν κράτησε- στις 798.

    Την ίδια στιγμή, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από 5%, σε 4,90% και 4,89% χαμηλό, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας ότι προτίθεται για ένα μήνα να πραγματοποιήσει αγορές ομολόγων, εξέλιξη που είχε σαν αποτέλεσμα να αποκλιμακωθούν οι αποδόσεις, στέλνοντας ταυτόχρονα σήμα και στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Οι αγορές τις τελευταίες μέρες ζουν μία κατάσταση αμοκ.

    Η Wall έχει περάσει σε  bear  επίπεδα και ταυτόχρονα το δολάριο ενισχύεται κόντρα στα υπόλοιπα διεθνή νομίσματα 9ευρώ και στερλίνα).

    Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στα 76 δολάρια το βαρέλι συνιστά ύφεση και μάλιστα άμεσα από τη στιγμή που θα υποχωρήσει η ζήτηση.

    Αυτά, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις απρόβλεπτες διαθέσεις Πούτιν, το γεγονός ότι η επικράτηση Μελόνι στις εκλογές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης, της Ιταλίας δεν έχει αποκωδικοποιηθεί, το σαμποτάζ στον Nord Stream και τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων, οδηγούν τους επενδυτές στο να ξεφορτώνονται τα ευρωπαϊκά  assets.

    Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες στο Χ.Α., μπορεί να κρίνονται ικανοποιητικά, αλλά δεν δείχνουν ικανά για να διαφοροποιήσουν την πορεία της Εγχώριας Αγοράς, που παραμένει προσδεδεμένη στο άρμα των Διεθνών Αγορών, καθώς οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν ρευστότητα και να προσβλέπουν τοποθετήσεις, σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

    Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που ανησυχούν για τη διατηρησιμότητα των εταιρικών κερδών, σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, ύφεσης, αυξημένου ενεργειακού κόστους και αυξανόμενων επιτοκίων.

    Είναι θετικό ότι οι μετοχές στην Ελλάδα έδειξαν αντανακλαστικά την Τετάρτη. ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -2,11% 8,34 , Μότορ Όιλ ΜΟΗ 1,40% 27,62 έκαναν τη διαφορά κλείνοντας με κέρδη 0,6% και 2,5% αντίστοιχα, μετά τις πληροφορίες ότι αναβάλλεται ο έκτακτος φόρος στα διυλιστήρια από τις Βρυξέλλες.

    Κέρδη πάνω από 15 για την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02  με 185 χιλιάδες κομμάτια όγκο ενόψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, πάνω από 2% η αντίδραση στην Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,68% 26,70 και ο περιορισμός των αρχικών απωλειών, άνω του 3%, στην Άλφα ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 , σε 0,8%, συνέβαλαν στο να περιοριστούν οι ζημιές σε επίπεδο δείκτη.

    Ταυτόχρονα, «βοήθησε» το θετικό πρόσημο, έστω και οριακά σε ΟΤΕ ΟΤΕ 1,03% 13,67 και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 2,58% 16,68 , διακινώντας 1,1 εκατ. τεμάχια και 457 χιλιάδες τεμάχια αντίστοιχα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63  η οποία εκεί που έχανε πάνω από 2% έκλεισε με μικρές απώλειες 0,75%, στα 5,28 ευρώ με περισσότερες από 500 χιλιάδες τεμάχια.

    Το κλίμα βάρυνε η Coca Cola ΕΕΕ 0,44% 29,50 και η πτώση της πάνω από 4%, στα 21,15 ευρώ με περισσότερες από 107 χιλιάδες κομμάτια.

    Η μετοχή διαπραγματεύεται παράλληλα στην αγορά του Λονδίνου, δεχόμενη τις αντίστοιχες πιέσεις.

    Όγκο πάνω από 400 χιλιάδες κομμάτια στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 που από τα χαμηλά 13,33 ευρώ περιόρισε τις απώλειες στα 13,56.

    Διαβάστε επίσης

    Ήπια κέρδη στη Wall Street – Ισχυρές πιέσεις για την μετοχή της Apple, κέρδη 40% για την Biogen



    ΣΧΟΛΙΑ