• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα για τις τιμές του αργού την Παρασκευή

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Με διαφορετικάμικτά πρόσημα έκλεισαν οι τιμές των ενεργών συμβολαίων του πετρελαίου σε Νέα Υόρκη και Λονδίνου στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, ωστόσο τόσο σε εβδομαδιαία όσο και σε μηνιαία βάση WTI και Brent έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

    Η πιθανότητα για μια σταδιακή επιβολή εμπάργκο από την ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, την ώρα που o OPEC+ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του ρυθμού αύξησης της παραγωγής του, βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στην αγορά πετρελαίου. Άλλωστε, η Γερμανία, η οποία μέχρι σήμερα έφερε αντιρρήσεις, εισάγει πλέον μόνο το 12% του πετρελαίου της από τη Ρωσία, ενώ το μόνο ζήτημα που θέτουν πλέον για την επιβολή εμπάργκο είναι να τους δοθεί χρόνος ώστε να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.

    Επίσης, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται έγγραφο του υπ. Οικονομίας της Ρωσίας, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας ενδέχεται να μειωθεί έως και 17% το 2022.

    Παράλληλα, η αγορά είδε την Τετάρτη με προβληματισμό μια απρόσμενα μεγάλη μείωση των αποθεμάτων των αποσταγμάτων την προηγούμενη εβδομάδα.

    Από την άλλη, τα παρατεταμένα lockdown στην Κίνα αλλά και η αναμενόμενη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρώπη αντισταθμίζουν κατά ένα μέρος τις πιέσεις και συγκρατούν κάπως τις τιμές μακριά από τα υψηλά του Μαρτίου, όταν οι τιμές είχαν φτάσει τα 130 δολάρια το βαρέλι.

    Την Παρασκευή, το συμβόλαιο Ιουνίου του West Texas Intermediate έκλεισε με πτώση 0,6% στα 104,69 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 2,6% ενώ σε επίπεδο μήνα το ενεργό συμβόλαιο έκλεισε με κέρδη 4,4%.

    Το συμβόλαιο Ιουνίου του Brent ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,6% στα 109,34 δολάρια το βαρέλι.



    ΣΧΟΛΙΑ