• Σχόλιο Αγοράς

    Μικρά κέρδη σημείωσε ο χρυσός – Σε χαμηλό από το 2021 το κλείσιμο του γ’ τριμήνου

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Ήπια άνοδο σημείωσε ο χρυσός την Παρασκευή. Μπορεί ο Σεπτέμβριος να έκλεισε με κέρδη, όμως οι τιμές σημείωσαν απώλειες  σε επίπεδο μήνα και τριμήνου, εν μέσω των ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του χρυσού αυξήθηκε κατά 3,40 δολάρια ή 0,2% για να διαμορφωθεί στα 1.672 δολάρια ανά ουγγιά. Ωστόσο, σε επίπεδο Σεπτεμβρίου έχασαν 3,1% και για το γ’ τρίμηνο υποχώρησαν 7,5%, γράφοντας τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες από το α΄ τρίμηνο του 2021.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Ο χρυσός κινήθηκε κοντά στα υψηλά του επίπεδα εδώ και μία εβδομάδα, παρά τα νέα ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ευρωζώνη που σκαρφάλωσε σε διψήφιο ποσοστό, ενώ στη Γερμανία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η πτώση του χρυσού σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση οφείλεται στο ισχυρό δολάριο, δήλωσε ο Jason Teed, συνδιαχειριστής χαρτοφυλακίου του Gold Bullion Strategy Fund, προσθέτοντας ότι “αν δείτε τον δείκτη δολαρίου στο τελευταίο τρίμηνο, κινείται αντιστρόφως ανάλογα του χρυσού”.

    Οι προοπτικές για τις τιμές του χρυσού είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, είπε ο Teed, αλλά υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση των τιμών, εφόσον η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει κορυφωθεί. Ο Teed δεν βλέπει τον χρυσό να αρχίζει να ανακάμπτει μέχρι ο πληθωρισμός να μειωθεί σε σημείο που η Fed να μπορεί να “πάρει το πόδι της από το φρένο” και τα επιτόκια είτε να σταματήσουν να κινούνται ανοδικά, είτε να μειωθούν – αλλά αυτό απέχει πολλούς μήνες.

    Πώς κινήθηκαν οι τιμές των υπόλοιπων μετάλλων

    Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 33 σεντς ή 1,8% στα 19.039 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας κέρδη 0,7% στην εβδομάδα και 6,5% στον μήνα, αλλά υποχώρησε σχεδόν 6,5% στο τρίμηνο.

    Το παλλάδιο παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 28,90 δολάρια ή 1,3% στα 2.182,20 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας κέρδη σχεδόν 14% στο τρίμηνο, ενώ η πλατίνα Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,10 δολάρια ή 0,1% στα 859,10 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας απώλειες 4% στο γ’ τρίμηνο.

    Τέλος ο χαλκός είδε το συμβόλαιό του για τον Δεκέμβριο να χάνει 0,2% στα 3,4125 δολάρια η λίβρα, σημειώνοντας πτώση 8% στο τρίμηνο.

    Διαβάστε επίσης

    Με κέρδη έκλεισε ο Σεπτέμβριος – «Αγγίζουν» το 8% οι απώλειες του Stoxx 600 σε μηνιαίο επίπεδο

    Χρηματιστήριο: To comeback στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΟΤΕ άλλαξαν την τάση

    Wall Street: Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στο άνοιγμα – Πτώση 10% για τη μετοχή της Nike



    ΣΧΟΛΙΑ