• Σχόλιο Αγοράς

    Με κέρδη έκλεισε ο Σεπτέμβριος – «Αγγίζουν» το 8% οι απώλειες του Stoxx 600 σε μηνιαίο επίπεδο

    • NewsRoom


    Με άνοδο έκλεισαν οι δείκτες στις ευρωαγορές, κλείνοντας με θετικό πρόσημο την τελευταία ημέρα της εβδομάδας. Από την άλλη, σε επίπεδο μήνα φαίνεται ότι δεν πήγαν καλά τα πράγματα, καθώς ο Stoxx 600 κατέληξε με πτώση 8%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο για την Παρασκευή 1,30%, φτάνοντας στις 387,85 μονάδες. Ωστόσο, για το σύνολο του Σεπτεμβρίου έκλεισε με απώλειες 7,8% και για το γ’ τρίμηνο του 2022 έπεσε 6%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν και νέο ρεκόρ του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της τον Οκτώβριο.

    Ειδικότερα, τα αρχικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν περαιτέρω ενίσχυση του ετήσιου πληθωρισμού, σε νέο ρεκόρ στο 10% τον Σεπτέμβριο από 9,1% τον Αύγουστο, με συνολικά 10 χώρες της Ευρωζώνης να εμφανίζουν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού.

    Η τελευταία μέτρηση αναμένεται να οδηγήσει σε άλλη μια αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου. Τις προηγούμενες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας με δημόσιες τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανάληψης αποφασιστικής δράσης για να αντιμετωπιστεί το ράλι των τιμών, με αρκετούς να τάσσονται ανοικτά υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

    Η κίνηση των δεικτών

    O Euro Stoxx 50 κέρδισε 1,21% στις 3.318 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,15% στις 6.891 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 1,16% στις 12.114 μονάδες.

    Στο Παρίσι ο CAC 40 ανέβηκε 1,51% στις 5.762 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 1,41% στις 20.640 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,91% στις 7.366 μονάδες.

    Στις επιμέρους μετοχές η Clariant κέρδισε 6%, αφού η Credit Suisse αναβάθμισε τη μετοχή της ελβετικής εταιρείας χημικών σε “outperform” από ουδέτερη και αύξησε την τιμή-στόχο. Ανάλογη άνοδο και για τη γαλλική εταιρεία εμπορικών ακινήτων Unibail-Rodamco-Westfield.

    Στον πυθμένα του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, η γερμανική μάρκα αθλητικών ειδών Puma υποχώρησε κατά 7% και η Adidas κατά 5%, στον απόηχο της προειδοποίησης -από την άλλη όχθη του Ατλαντικού- που εξέδωσε η Nike, αναφέροντας ότι θα υποχρεωθεί να μειώσει τις τιμές για να εκκαθαρίσει το πλεονάζον απόθεμα, πλήττοντας τα περιθώρια κερδοφορίας. Ακολούθως, οι αναλυτές μείωσαν την τιμή-στόχο για τη μετοχή της εταιρείας, η οποία κατρακύλησε άνω του 11% στη Wall.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: To comeback στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΟΤΕ άλλαξαν την τάση

    Wall Street: Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στο άνοιγμα – Πτώση 10% για τη μετοχή της Nike

    S&P: Οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους – Τι βλέπει για ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ