• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στο άνοιγμα – Πτώση 10% για τη μετοχή της Nike

    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Μία ακόμα αβέβαιη συνεδρίαση ξεκινά στη Wall Street την τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη με τις μετοχές να βαδίζουν προς τον χειρότερο μήνα από την αρχή της πανδημίας. Μάλιστα αυτός ο Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι ο χειρότερος για τον Dow Jones από το 2020.

    Απότομη προσγείωση για τους βασικούς δείκτες χθες, με τις μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης να δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα, τόσο λόγω της αύξησης της απόδοσης των ομολόγων αλλά και εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές. Ο S&P 500 έκλεισε στις 3,640.47 μονάδες με απώλειες 2,11% και ο Nasdaq δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις και έκλεισε στις 10.737 μονάδες με απώλειες 2,84%. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -1.54% στις 29,225.61 μονάδες.

    Το μόνιμο πρόβλημα των επενδυτών είναι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve αλλά και από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Αλλά η Fed είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό, αναγνωρίζοντας ότι οι ενέργειές της μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιο «οικονομικό πόνο». Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια 0,75 μονάδες για τρίτη συνεχόμενη φορά, κάτι που αναμένεται να πράξει και στην επόμενη συνεδρίαση των αξιωματούχων τον Νοέμβριο.

    Μετά από μια απότομη αλλαγή πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την επανέναρξη των αγορών ομολόγων, οι επενδυτές στις ΗΠΑ είχαν ελπίδες ότι η Federal Reserve μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να χαλαρώσει τον ρυθμό της επιθετικής νομισματικής της στάσης. Την Πέμπτη, οι πιθανότητες μιας πιο ήπιας αύξησης 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο αυξήθηκαν πάνω από το 50% αλλά υποχώρησαν σε περίπου 40%, καθώς οι traders αξιολόγησαν το γερακίσιο Fedspeak και τη χαμηλότερη ανάγνωση για τις αιτήσεις ανεργίας σε πέντε μήνες.

    Την Παρασκευή, η αντιπρόεδρος της Fed, Lael Brainard, υπογράμμισε την ανάγκη να τιθασευτεί ο πληθωρισμός ό,τι κι αν γίνει, λέγοντας ότι η πολιτική θα πρέπει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα. «Για τους λόγους αυτούς, δεσμευόμαστε να αποφύγουμε την πρόωρη απόσυρση».

    Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,700%, ενώ περίπου 5 μονάδες βάσης χάνει το 2ετές ομόλογο στο 4,167%.

    Στα μάκρο της ημέρας, ανάκαμψη παρουσίασαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ωστόσο οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed επιβραδύνουν τη ζήτηση, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αυτό το τρίμηνο.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν μηνιαίως κατά 0,4% τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,2% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 0,2%.

    Ο δείκτης Chicago PMI κατρακύλησε στις 45,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 52,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 51,8 μονάδες σε δημοσκόπηση της WSJ.

    Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Μετοχές

    Η Nike ήταν μεταξύ των πρώτων κινήσεων την Παρασκευή, αφού η εταιρεία ανέφερε αύξηση των αποθεμάτων κατά 44% και περιέγραψε άλλες μακροοικονομικές αντιξοότητες που επιβάρυναν το τρίμηνο. Οι μετοχές έκαναν βουτιά 13% στην αρχή της διαπραγμάτευσης ενώ τώρα υποχωρεί 10%.

    Οι μετοχές της εταιρείας chip Micron Technology κινείται 1,7% υψηλότερα, ακόμη και όταν η εταιρεία προειδοποίησε για δύσκολες στιγμές στο μέλλον για τη ζήτηση υπολογιστών και smartphones ενώ παράλληλα τόνισε είπε ότι μειώνει τις επενδύσεις. Η Micron, ωστόσο, προέβλεψε ισχυρή αύξηση εσόδων το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2023, προβλέποντας ανάκαμψη της ζήτησης μέχρι εκείνο το σημείο. Επίσης η NVIDIA προσθέτει 1,2% και η AMD επίσης κινείται ήπια ανοδικά 0,5%.

    Η μετοχή της Meta Platforms σημείωσε άνοδο 0,3% αφού ο ιδιοκτήτης του Facebook ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τις προσλήψεις και θα επιδιώξει να μειώσει το κόστος, αντιμετωπίζοντας ένα ολοένα και πιο πιεστικό πρόβλημα κόστους.

    Η μετοχή της Tesla σημειώνει άνοδο 0,9% με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Έλον Μασκ να πρόκειται να αποκαλύψει ένα πρωτότυπο ανθρωποειδές ρομπότ στην «Ημέρα Τεχνητής Νοημοσύνης» της εταιρείας και μπορεί επίσης να συζητήσει την πολύ καθυστερημένη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones χάνει 120 μονάδες ή 0,4% και κινείται στις 29.122 μονάδες, ο S&P 500 κινείται στις 3.643 μονάδες με μικρή άνοδο 0,1% και ο Nasdaq επίσης προσθέτει 0,5% στις 10.788 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Βουτιά του δείκτη Chicago PMI τον μήνα Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ