• Σχόλιο Αγοράς

    Με μεικτά πρόσημα κλείνουν τον μήνα οι ευρωαγορές – Στο +1,22% ο Stoxx 600 τον Ιούλιο

    ευρωαγορές


    Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα, Δευτέρα, τον Ιούλιο οι ευρωαγορές σε επίπεδο ημέρας, ενώ σε επίπεδο μήνα κατέγραψαν ισχυρά κέρδη.

    Λίγες μόλις ημέρες, μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων της EKT και της Fed, οι επενδυτές είναι ακόμα προβληματισμένοι για την πορεία της οικονομίας, όπως επίσης και της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί.

    Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας

    Στην τελευταία συνεδρίαση της την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες. Ως εκ τούτου, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023.

    Υπενθυμίζεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, επανέλαβε την πρόβλεψη των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, ότι παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, θα συνεχίσει να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα.

    Επιπλέον, η Λαγκάρντ δεν έδωσε σαφή απάντηση για τις επόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι μέλλει γενέσθαι τον Σεπτέμβριο. Πάντως ως γνωστόν, πάγια τακτική της EKT, όσο και της Fed, είναι η αύξηση των επιτοκίων τους με στόχο ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2%.

    Παράλληλα, η ΕΚΤ μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πληρώνει τις τράπεζες για τα χρήματα που υποχρεούνται να διατηρούν ως ελάχιστο αποθεματικό, αιφνιδιάζοντας τους τραπεζίτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των τραπεζών στην Ευρωζώνη να δεχθούν ισχυρό πλήγμα, καθώς με αυτό το μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ από 20 Σεπτεμβρίου, υπολογίζεται ότι οι τράπεζες θα χάσουν περίπου 6 δισεκαταμμύρια δολάρια.

    Ωστόσο, στον απόηχο των νέων αυξήσεων έρχεται μία ακόμα αύξηση επιτοκίων, αλλά αυτή τη φορά από την Τράπεζα της Αγγλίας.

    Τον προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει κολλημένος στο 8,7%, κόντρα στην ευρύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού σε άλλες οικονομίες, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, απογοητεύοντας τις αγορές. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου.

    Ιούλιος: Ο μήνας των κερδών για τις ευρωαγορές

    Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν σε επίπεδο μήνα οι ευρωαγορές, παρά την ανασφάλεια που ενδεχομένως προκαλούν τα μακροοικονομικά δεδομένα.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ήπια άνοδο 0,12% στις 471,35 μονάδες και σε επίπεδο μήνα με ισχυρή άνοδο 1,22%. Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι TUI AG (4,83%), Dr. Martens PLC (4,45%) και Galp Energia SGPS S/A (4,45%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Atos SE (16,39%) και Heineken N.V. (-7,97%).

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.699,41 μονάδες με οριακή άνοδο 0,07%, συμπληρώνοντας ένα τριήμερο ανοδικό σερί. Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης έκλεισε με ισχυρή άνοδο 2,29%.

    Αντίθετα, ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 16.446,83 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,14%, ενώ σε επίπεδο μήνα σημείωσε ισχυρή άνοδο 2,27%.

    Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο γαλλικός δείκτης CAC 40 στις 7.497,78 μονάδες με ήπια άνοδο 0,29%, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με ισχυρή άνοδο 1,50%.

    Όσον αφορά τους περιφερειακούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 29.644,71 μονάδες με ήπια άνοδο 0,49% και ισχυρή άνοδο 4,21% σε επίπεδο μήνα.

    Τέλος, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.641,50 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,45%, ενώ σε επίπεδο μήνα κατέγραψε οριακές απώλειες 0,03%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Άνοιγμα με ήπια άνοδο – Nasdaq & S&P 500 προς το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2021

    Χρηματιστήριο: Απογείωση για Μυτιληναίο, στον… αεροδιάδρομο για νέα υψηλά η Aegean και 120 εκατ. τζίρος στην καρδιά του καλοκαιριού!

    ΔΕΗ: Τροποποιούνται οι όροι της τιτλοποίησης €325 εκατ. από ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ