• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα με ήπια άνοδο – Nasdaq & S&P 500 προς το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2021


    Με ήπια άνοδο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street μιάμιση ώρα περίπου μετά το άνοιγμα των αγορών.

    Ιδιαίτερα «φορτωμένη» αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα για τις αγορές, καθώς εταιρείας όπως η Amazon και η Apple θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά τους στοιχεία για το β΄τρίμηνο του 2023, ενώ ταυτόχρονα θα μας απασχολήσουν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία, βάσει των οποίων θα εξεταστεί η πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Την εβδομάδα που μας πέρασε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής (Fed) – όπως και η ΕΚΤ στην Ευρώπη- στη συνεδρίαση της FOMC, που έλαβε χώρα 26 – 27 Ιουνίου 2023, αποφάσισε να συνεχίσει τα αυστηρή νομισματική της πολιτική, προχωρώντας σε νέα άνοδο των επιτοκίων της, τα οποία κυμαίνονται πλέον μεταξύ 5,25 – 5,50%.

    Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής τράπεζας, ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τράπεζα να παγώσει τα επιτόκιά της στην επερχόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί και από τα μακροοικονομικά στοιχεία της περιόδου, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος.

    Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των επιτοκίων της τα τελευταία 22 χρόνια.

    Την περασμένη Παρασκευή, τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Ιουνίου, τον δείκτη πληθωρισμού που προτιμά η FED, έδειξαν μια νέα υποχώρηση, καθώς σημείωσε άνοδο μόλις κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 3% σε ετήσια. Ο δομικός δείκτης PCE αυξήθηκε κατά 4,1% σε σχέση με την περσινή περίοδο, χαμηλότερα από το αναμενόμενο 4,2%.

    Σήμερα, Δευτέρα 31 Ιουλίου, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να κλείσουν τον μήνα τους με ισχυρά κέρδη.

    Ειδικότερα, τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq, φαίνεται πως θα κλείσουν πέμπτο μήνα ανόδου, το μεγαλύτερο ανοδικό σερί τους από το 2021.

    Παράλληλα, η έκθεση για την αγορά εργασίας, που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Παρασκευή προβλέπεται να δείξει ότι  έχει μία συνεχή ισχύ, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι για τον μήνα Ιούλιο προστέθηκαν 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις 209 χιλιάδες θέσεις του Ιουνίου

    Τα νέα δεδομένα πιθανότατα να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των επενδυτών για την επόμενη κίνηση της νομισματική πολιτικής της Fed.

    Πώς κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street

    O Dow Jones κινείται στις 35.505, μονάδες με ήπια άνοδο 0,13%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Walt Disney Co.(3,51%) και Chevron Corp. (2,60%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι Intel Corp. (-1,63%) και Johnson & Johnson (-3,71%).

    Ο S&P 500 κινείται στις 4.587,42 μονάδες με ήπια άνοδο 0,11%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, η μεγαλήτερη άνοδος παρατηρείται στις Paramount Global Cl B (5,54%) και Hasbro Inc. (4,20%), ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες στην DexCom Inc. (-4,18%)

    Από τους κλάδους του S&P, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο κλάδος των υπηρεσιών Επικοινωνίας (2,30%).

    Ο Nasdaq κινείται στις 14.346,50 μονάδες με ήπια άνοδο 0,21%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    EXAE: Στα 22,9 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο εξάμηνο

    Mermeren Kombinat: Μείωση 8% στα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο

    ΔΕΗ: Τροποποιούνται οι όροι της τιτλοποίησης €325 εκατ. από ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ