• Σχόλιο Αγοράς

    Με ισχυρά κέρδη έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street

    Wall Street


    Με μια εντυπωσιακή ανάκαμψη μετά το πρώτο δίωρο από την έναρξη των συνεδριάσεων στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατάφεραν όχι μόνο να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και να κλείσουν με ισχυρά κέρδη περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 31.496,30 μονάδες με άνοδο 572,16 μονάδων (+1,85%), ο S&P 500 στις 3.841,94 μονάδες με κέρδη 1,95% ενώ ο Nasdaq στις 12.920,15 μονάδες με άνοδο 1,55%.

    Η Wall Street βρήκε στήριξη στα στοιχεία από την αγορά εργασίας, αντισταθμίζοντας την νέα άνοδο της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, το οποίο κινήθηκε έως το 1,6% πριν υποχωρήσει ξανά στο επίπεδο του 1,57%. Μια άνοδος που ενισχύθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της FED, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος παραδέχθηκε την Πέμπτη πως αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού. Ο Πάουελ ανέφερε πως η FED παρακολουθεί την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και θα παρέμβει αν το κρίνει απαραίτητο, χωρίς ωστόσο να δώσει ξεκάθαρο στίγμα σχετικά με την μέθοδο που θα ακολουθήσει, όπως για παράδειγμα το αν θα αναπροσαρμώσει στα νέα δεδομένα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και χρεωγράφων που ακολουθεί μέχρι σήμερα (120 δισ. δολάρια τον μήνα).

    Από την άλλη, η Wall Street είδε τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ να καταγράφουν  αύξηση κατά 379.000 των θέσεων εργασίας των Φεβρουάριο, με τον δείκτη ανεργία να υποχωρεί κατά 6,2%, ενώ ανοδικά αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία  για τον Ιανουάριο, στις 166.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 200.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο.

    Η βελτίωση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για τον εμβολιασμό αλλά και το νέο πακέτο στήριξης που αναμένεται να εγκρίνει το Κογκρέσο, έχουν προκαλέσει μικτά συναισθήματα στη Wall Street. Η ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται να αυξήσει την καταναλωτική ζήτηση, αυξάνοντας τις πιέσεις στις τιμές. Η ανησυχία των επενδυτών έγκειται στην πιθανότητα να καταγραφεί μια ταχύτερη άνοδος του πληθωρισμού,  οδηγώντας σε αλλαγή στάσης τη FED όσον αφορά το ζήτημα των βασικών της επιτοκίων.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,8%, ενώ ο S&P 500 με άνοδο 0,8%. Αντίθετα ο  Nasdaq έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες  2,1%.



    ΣΧΟΛΙΑ