• Σχόλιο Αγοράς

    Με απώλειες άνοιξε η εβδομάδα στη Wall Street – Άλμα 6% για τη μετοχή της Walt Disney, βουτιά για την Tesla

    • NewsRoom
    WALT DISNEY COMPANY

    WALT DISNEY COMPANY


    Με απώλειες ξεκίνησε η «κουτσουρεμένη» εβδομάδα (λόγω της εορτής των Ευχαριστιών την Πέμπτη)  για τη Wall Street, με την αγορά να προσπαθεί να αναλύσει τα δεδομένα γύρω από το πρόσφατο bear rally, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις αυριανές ομιλίες αξιωματούχων της FED και στον επόμενο γύρω εταιρικών αποτελεσμάτων από τις εταιρείες λιανικής.

    Ο Dow Jones έκλεισε  στις 33.700,28 μονάδες με απώλειες μόλις 0,13%, καθώς βρήκε στήριγμα στην άνοδο της μετοχής της Walt Disney. O S&P 500 έκλεισε στις 3.949,94 μονάδες με πτώση 0,39% ενώ ο Nasdaq στις 11.024,51 μονάδες με απώλειες -1,09%.

    Οι επενδυτές προβληματίζονται γύρω από την διάρκεια του πρόσφατου bear market, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του μήνα με την ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Οκτώβριο, ενώ βρήκε στήριγμα και στις τιμές χονδρικής την προηγούμενη εβδομάδα. Το κλίμα ωστόσο ήρθαν να χαλάσουν οι αξιωματούχοι της FED, με τον πρόεδρο του Σεντ Λούις να κάνει λόγο για τελική αύξηση του εύρους επιτοκίων έως και το 7%.

    Τώρα, η αγορά αναμένει νέες πληροφορίες σχετικά με την πορεία της κεντρικής τράπεζας, με τις νέες ομιλίες της Πρόεδρου της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ και του προέδρου της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ που αναμένονται την Τρίτη.

    Η αγορά είδε επίσης με προβληματισμό τον Peter Oppenheimer της Goldman Sachs, ο οποίος υπογράφει την ετήσια στρατηγική για τις μετοχές στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα, να αναφέρει πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των μετοχών και για το επόμενος έτος. Οι συνθήκες που τυπικά συνάδουν με ένα κατώτατο σημείο πτώσης των μετοχών δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.

    Προβληματισμό προκάλεσαν επίσης τα νέα από την Κίνα, όπου το Πεκίνο απαγόρευσε την κυκλοφορία στην πολυπληθέστερη συνοικία του, μετά την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες ημέρες. Η Κίνα ανακοίνωσε μάλιστα τους πρώτους 3 θανάτους από την πανδημία, από τον Μάιο του 2022. Η είδηση προκάλεσε απώλειες στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, αλλά και των κλάδων του ταξιδιού και της διασκέδασης.

    Οι επενδυτές ασχολήθηκαν επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, με τις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν τον Οκτώβριο. Σε εταιρικό επίπεδο η εικόνα για το προηγούμενο τρίμηνο ήταν μικτή, με την Target να αναφέρει επιβράδυνση της ζήτησης, η Amazon να οδηγείται σε απολύσεις 10.000 υπαλλήλων ενώ εταιρείες όπως η Home Depot και η Walmart να ανακοινώνουν ισχυρά αποτελέσματα.

    Οι ανακοινώσεις των εταιρειών λιανικής συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, με τα αποτελέσματα των Best Buy, Nordstrom, Dick’s Sporting Goods και Dollar Tree.

    Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του Dow Jones σημείωσε η μετοχή της Disney, κλείνοντας στο +6,30%. Η άνοδος ήρθε μετά την είδηση της επιστροφής του Bob Iger στη θέση του CEO, 11 μήνες μετά την αποχώρηση του από το ΔΣ της εταιρείας. Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές των Walgreens Boots Alliance (2,11%), Coca-Cola (1,54%) και Merck (1,32%).

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσε η Intel (-3,11%), ενώ ακολούθησαν οι UnitedHealth (-2,42%), Apple (-2,17%) και Salesforce (-2,15%).

    Εκτός Dow Jones, πτώση  6,84% κατέγραψε η μετοχή της Tesla, μετά την νέα ανακοίνωση για απόσυρση 321.000 οχημάτων στις ΗΠΑ, λόγω προβλήματος με τα πίσω φώτα.



    ΣΧΟΛΙΑ