• Ενέργεια

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιο κοντά στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει επείγουσα δράση για να προσπαθήσει να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και συντάσσει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    «Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτουν τώρα, για διαφορετικούς λόγους, τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», είπε η φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, τη Δευτέρα σε ομιλία της στη Στρατηγική Σύνοδο Κορυφής του Μπλεντ στη Σλοβενία.

    Τα κράτη ζητούν την επιβολή πλαφόν

    «Αναπτύχθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εντελώς διαφορετικούς σκοπούς», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό εργαζόμαστε τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

    Η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν εκτοξευθεί σχεδόν 10 φορές το περασμένο έτος, τροφοδότησε τον πληθωρισμό και αύξησε δραματικά την οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ανακάμπτουν από την πανδημία.

    Όλο και περισσότερα κράτη μέλη ζητούν ανώτατο όριο τιμών και η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.

    Τι αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν

    Η ακριβής σύνθεση ενός σχεδίου παρέμβασης της ΕΕ εξακολουθεί να αναπτύσσεται και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να προσφέρει ένα λεπτομερές σχέδιο μόλις αυτή την εβδομάδα. Η ΕΕ εξετάζει το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στο σενάριο διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού

    Ένα προσχέδιο εσωτερικού εγγράφου της ΕΕ που είδε το Bloomberg News νωρίτερα αυτό το έτος έδειξε ότι η Επιτροπή εξέτασε μια επιλογή περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου για να αποφύγει το «αφόρητα υψηλό» κόστος εάν η Ρωσία περιορίσει ή διακόψει σημαντικά τη ροή. Η θέσπιση μέγιστης ρυθμιζόμενης τιμής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα περιοριστεί στη διάρκειά της και η αγοραία τιμή θα πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο.

    Πιθανά μέτρα

    Μια πιθανότητα θα ήταν να περιοριστεί ο σχηματισμός τιμών κατά τη διάρκεια του σεναρίου διαταραχής με τον περιορισμό της τιμής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φυσικού αερίου, αλλά το έγγραφο έδειξε ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμής μπορεί γενικά να εισαχθεί με διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να παρέμβει σε διαφορετικά επίπεδα της αλυσίδας αξίας φυσικού αερίου.

    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη βουτιά τη Δευτέρα από τον Μάρτιο, αφότου η Γερμανία δήλωσε ότι τα καταστήματα φυσικού αερίου της γεμίζουν ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού δείκτη αναφοράς μειώθηκαν έως και 21%, αντιστρέφοντας εν μέρει το άλμα της περασμένης εβδομάδας σχεδόν 40%.

    Διαβάστε επίσης

    Ακάρ: «Στο Αιγαίο ο κακός γείτονας μάς παρενοχλεί συνέχεια»

    Ζελένσκι: Οικονομικός τρομοκράτης η Ρωσία

    Παπανδρέου: «Η υπόθεση των υποκλοπών αναδεικνύει τη διαχρονική αντίληψη της ΝΔ για την εξουσία»



    ΣΧΟΛΙΑ