• Σχόλιο Αγοράς

    Κέρδη για το πετρέλαιο WTI παρά την υποχώρηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Παρά την αναμονή της απόφασης της Fed και την μικρή πτώση του πετρελαίου, η μεγάλη άνοδος του πετρελαίου οφείλεται  στη νέα απροσδόκητη υποχώρηση που εμφάνισαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ, την ώρα που τα διυλιστήρια της χώρας αύξησαν περαιτέρω τη δραστηριότητά τους ενόψει της χειμερινής σεζόν.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του πετρελαίου του WTI παρουσίασε κέρδη 1,80 δολάρια ή 1,8% για να διαμορφωθεί στα 90,17 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Ιανουαρίου 2023 του Brent αυξήθηκε κατά 1,96% στα 96,16 δολάρια το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η είδηση που κινητοποίησε τους αγοραστές ήταν η νέα απροσδόκητη υποχώρηση που εμφάνισαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ, την ώρα που τα διυλιστήρια της χώρας αύξησαν περαιτέρω τη δραστηριότητά τους ενόψει της χειμερινής σεζόν.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου τα αποθέματα αργού της χώρας μειώθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθούν κατά 376.000.

    Παράλληλα, η παραγωγή των διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκε κατά 406.000 βαρέλια την ημέρα στο ίδιο διάστημα, με τα διυλιστήρια των ΗΠΑ στο 90,6% των δυνατοτήτων τους – επίπεδο που ξεπερνά το συνηθισμένο για την εποχή.

    Για τα αποθέματα

    Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια και οι καθαρές εισαγωγές αργού των ΗΠΑ ήταν γενικότερα αυξημένες κατα 1,23 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τα χαμηλά αποθέματα εντείνουν τις ανησυχίες των αναλυτών, που εκτιμούν ότι με την ολοκλήρωση της αποδέσμευσης των στρατηγικών αποθεμάτων η αγορά θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις.

    Από την άλλη, η κατάσταση στην Κίνα συνεχίζει να είναι ο παράγοντας που δεν αφήνει τις τιμές να εκτιναχθούν πάνω από τα 100 δολάρια, καθώς τα lockdown που επιβάλλονται διαρκώς στο πλαίσιο της πολιτικής zero covid περιορίζουν τη ζήτηση του δεύτερου μεγαλύτερου καταναλωτή στον πλανήτη.

    Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Stephen Brennock της PVM, “παρά την επιβράδυνση των οικονομιών και τα δεινά της Κίνας λόγω covid, οι πιθανότητες είναι ότι η έλλειψη προσφοράς θα κερδίσει τις ανησυχίες για τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα”. “Επομένως, να περιμένετε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κλείσουν το έτος με κατεύθυνση προς τριψήφια νούμερα”, προσθέτει.

     

    Διαβάστε επίσης

    Αμετάβλητος ο χρυσός λίγο πριν τις ανακοινώσεις της Fed

    Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές πριν την απόφαση της Fed

    Χρηματιστήριο: Η σκυτάλη σε Μυτιληναίος, Alpha, ETE, ΔΕΗ και Coca Cola



    ΣΧΟΛΙΑ