Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Νέα ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να ξεπερνά  τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε δύο μήνες, μετά την ανακοίνωση των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι ότι επιτέθηκαν σε δύο σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η εξέλιξη ανοίγει νέο μέτωπο στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και εντείνει τις ανησυχίες για σοβαρότερες διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό.

1

Το Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 7% και έκλεισε στα 100,69 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Το WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 6,2%, στα 92,19 δολάρια το βαρέλι.

Η αναζωπύρωση του πολέμου με το Ιράν έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, ενώ οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα απειλούν και την εναλλακτική διαδρομή που χρησιμοποιεί η Σαουδική Αραβία για τη μεταφορά πετρελαίου. Πρόσθετες πιέσεις προκαλούν οι επιθέσεις στον τερματικό σταθμό της Caspian Pipeline Consortium στη Μαύρη Θάλασσα, από όπου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου του Καζακστάν.

Τα παγκόσμια αποθέματα έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά έπειτα από μήνες συγκρούσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο στενότητας στην προσφορά και νέων επιβαρύνσεων για την παγκόσμια οικονομία. Το Brent ενισχύθηκε περίπου 7%, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων, ενώ η φυσική τιμή Dated Brent κινήθηκε πάνω από τα 105 δολάρια.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι, εφόσον οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, οι τιμές ενδέχεται να υπερβούν τα 120 δολάρια αργότερα μέσα στο έτος. Την ίδια ώρα, οι δυνατότητες αντίδρασης περιορίζονται, καθώς τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα έχουν μειωθεί και τα αποθέματα στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα βρίσκονται κοντά στο ελάχιστο λειτουργικό όριο.

Διαβάστε επίσης

Wall Street: Πτώση άνω του 2% για Nasdaq, στο -1% Dow Jones και S&P 500 υπό το βάρος των Alphabet και Tesla

Κύπρος: Eni και Total κοντά στην έγκριση έργου φυσικού αερίου στο κοίτασμα Κρόνος για τον εφοδιασμό της Ευρώπης

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απειλές των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας από και προς τη Σαουδική Αραβία