• Σχόλιο Αγοράς

    Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές πριν την απόφαση της Fed

    • NewsRoom


    Πτώση παρατηρήθηκε την Τετάρτη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed. Την ίδια ώρα παρακολουθούν και τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

    Με βάση το κλίμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,29% στις 413,39 μονάδες. Ο Euro Stoxx 50 απώλεσε 0,81% στις 3.621 μονάδες.

    Κύριο θέμα προσοχής στις αγορές είναι οι αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 0,75%. Πέρα από την αύξηση, οι επενδυτές θα εστιάσουν σε σημάδια για το εάν και κατά πόσο η Fed πρόκειται να χαλαρώσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα,

    Ακόμα, η αγορά αναμένει ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αύριο, τη μεγαλύτερη άνοδό της από το 1989, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν πως θα δοθεί ένας βαρύς τόνος, καθώς βαθαίνει η προοπτική ύφεσης.

    Επισημαίνεται, άλλωστε, πως η Τράπεζα της Αγγλίας την Τρίτη έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που ξεκίνησε την διαδικασία πώλησης assets που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος τόνωσης διάρκειας 13 ετών, παρέχοντας ένα παράδειγμα για το πόσο γρήγορα οι αγορές μπορούν να απομακρυνθούν από τις «διευκολυντικές» πολιτικές.

    Πώς κινούνται οι αγορές

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έπεσε 0,58% στις 7.144 μονάδες.

    Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,61% στις 13.256 μονάδες.

    Στο Παρίσι o CAC 40 διολίσθησε 0,81% στις 6.276 μονάδες.

    Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,18% στις 22.801 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κέρδισε 0,38% στις 7.968 μονάδες.

    Σε επίπεδο μετοχών, πτώση κοντά στο 5% σημείωσε η μετοχή της Maersk στο χρηματιστήριο της Δανίας αφότου ανακοίνωσε πως αναμένει συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης για εμπορευματοκιβώτια μεταξύ 2%-4% το 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για εξέλιξη στη διεθνή ζήτηση μεταξύ -1% και 1%, επισημαίνοντας τη κάμψη στις τιμές των ναύλων και τη σχετική χαλάρωση των περιορισμών της Κίνας στο ζήτημα του κορονοϊού.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Η σκυτάλη σε Μυτιληναίος, Alpha, ETE, ΔΕΗ και Coca Cola

    Wall Street: Πτωτικό άνοιγμα αναμένοντας τον Τζερόμ Πάουελ

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας



    ΣΧΟΛΙΑ