• Σχόλιο Αγοράς

    Κέρδη για το πετρέλαιο WTI μετά την υποχώρηση του δολαρίου

    • NewsRoom


    Άνοδο σημείωσε το πετρέλαιο, ανακτώντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, κυρίως λόγω της υποχώρησης του δολαρίου που αντιστάθμισε τη διεύρυνση των περιορισμών του κορωνοϊού στην Κίνα, η οποία με τη σειρά της είχε τροφοδοτήσει τους φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης των καυσίμων στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου τον κόσμο.

    Σε αυτό κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης Δεκεμβρίου του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο κατά 1,84 δολάρια ή 2,1% για να διαμορφωθεί στα 88,37 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη το συμβόλαιο Ιανουαρίου του πετρελαίου Brent σημείωσε άνοδο 2,14% για να διαμορφωθεί η τιμή 94,65 δολάρια το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν καθώς το δολάριο ΗΠΑ βυθίστηκε την Τρίτη από το υψηλό μιας εβδομάδας έναντι ενός καλαθιού αντίπαλων νομισμάτων, καθώς οι έμποροι στάθμισαν τις πιθανότητες μιας λιγότερο επιθετικής κίνησης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Τετάρτης.

    Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο σε δολάρια φθηνότερο για τους αγοραστές που διατηρούν άλλα νομίσματα, ενισχύοντας τη ζήτηση για το εμπόρευμα.

    Οι δείκτες αναφοράς Brent και WTI έκλεισαν υψηλότερα τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τα πρώτα μηνιαία κέρδη τους από τον Μάιο, αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστός ως OPEC+, δήλωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη Δευτέρα, λέγοντας ότι απαιτούνται επενδύσεις 12,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση.

    Αυτοί οι ανοδικοί παράγοντες αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση που προκλήθηκαν από τους περιορισμούς του COVID-19 στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, ο οποίος μείωσε τη δραστηριότητα του εργοστασίου της Κίνας τον Οκτώβριο και μείωσε τις εισαγωγές της από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

    Πιθανότητα αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

    Την ίδια ώρα, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ ανήλθε σε σχεδόν 12 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο, η υψηλότερη τιμή από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξηθούν την εβδομάδα έως τις 28 Οκτωβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε εν όψει των αναφορών του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου που θα ανακοινωθούν την Τρίτη και της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

    Ξεχωριστά, η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει αυξηθεί στα 1,2 εκατομμύρια bpd από 600.000 bpd πριν από τρεις μήνες, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της National Oil Corporation Farhat Bengdara, προσθέτοντας ότι η NOC δεν αναμένει καμία διακοπή στην παραγωγή πετρελαίου.

    Την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τις αμερικανικές πετρελαϊκές να αυξήσουν την παραγωγή τους με την βοήθεια των πρωτοφανών κερδών που κατέγραψαν το προηγούμενο διάστημα, απειλώντας τες πως σε διαφορετική περίπτωση θα αυξήσει την φορολογία εναντίον τους. Κάτι το οποίο, ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να περάσει από το Κογκρέσο.

    Διαβάστε επίσης

    Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην απόφαση της Fed

    Κέρδη σημείωσε ο χρυσός λόγω υποχώρησης δολαρίου

    Γερμανία: Αυξημένες κατά 11,4% οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στο 8μηνο



    ΣΧΟΛΙΑ