Σχόλιο Αγοράς

Ιστορικά χαμηλά κάθε μέρα για το 10ετές – ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ τα «χαρτιά» που σταθεροποίησαν το Χρηματιστήριο


Με το ελληνικό 10ετές σε ιστορικά επίπεδα, επίπεδα ρεκόρ χαμηλής απόδοσης, 0,78%, η Ελλάδα κάνει σκέψεις για νέα φθηνότερη έκδοση ειδικά μετά την πληροφορία ότι η Ιταλία εξέδωσε τριετή τίτλο με μηδενικό επιτόκιο, δηλαδή χωρίς κόστος εξυπηρέτησης του δανείου.

Οι επενδυτές για σήμερα, σε ότι αφορά στο Χ.Α., δεν στάθηκαν σε μία ακόμα δυσοίωνη έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα μας, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη για το 2021 προβλέπεται ασθενική μόλις 4,1%, αλλά για το τελευταίο τρίμηνο προβλέπεται ανάπτυξη 6,8%. Άλλωστε, δεν λαμβάνεται υπόψη στα σοβαρά η όποια πρόβλεψη του ταμείου για τη χώρα, ειδικά όταν έπεφτε έξω στους στόχους του για το ΑΕΠ επανειλημμένως κατά τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων.

Έχει μεγαλύτερη αξία για τους επενδυτές ότι την Ελλάδα εμπιστεύονται η Microsoft, η Mohegan, η Amazon, το CVC, τα αμερικάνικα και ελβετικά κεφάλαια που διεκδικούν τα ναυπηγεία, οι ξένοι επενδυτές στον τουρισμό και τα ισραηλινά κεφάλαια που ενδιαφέρονται για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Επενδύσεις που συνδέονται με εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Η αγορά την Τρίτη έδειξε να ισορροπεί επίσης, παρά τις προκλήσεις των Τούρκων, κλείνοντας με απώλειες μόλις 0,17%, στις 636,32 μονάδες, και τζίρο 35,5 εκατ. ευρώ. Η νέα παρέμβαση των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας, προς το παρόν λειτουργεί καθησυχαστικά. Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με απρόβλεπτο γείτονα, οι χρηματιστές συστήνουν προσοχή στις επενδυτικές κινήσεις δίχως παράλογα ανοίγματα.

Ακόμα πιο χαμηλά την Τρίτη ο τραπεζικός κλάδος στις 296 μονάδες με την ΕΤΕ μόνο να γράφει οριακά κέρδη. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως αναφέρουν ξένοι διαχειριστές μετατοπίζεται από τις τράπεζες στην ενέργεια.

Η ΔΕΗ συνέχισε ανοδικά με κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα στα 5,36 ευρώ και περισσότερο ο Μυτιληναίος που έκλεισε με κέρδη άνω του 2,6%, στα 9,87 ευρώ. Νέες πιέσεις όμως, για τα ΕΛΠΕ και την ΜΟΗ στα 4,72 ευρώ και 9,59 ευρώ αντίστοιχα. Πιέσεις και για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 11,80 ευρώ και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 6,31 ευρώ. Πωλητές για δεύτερη μέρα στην Ελλάκτωρ, στο 1,465 ευρώ, και μικρή αντίδραση σε Βιοχάλκο και Aegean στα 2,86 και 2,99 ευρώ αντίστοιχα. Στα όρια των 14 ευρώ η Jumbo, ενώ κέρδη πάνω από 1% κατέγραψε ο ΟΠΑΠ και υποτονικότερα, αλλά θετικός ο ΟΤΕ στα 12,74 ευρώ.

Πτώσση για 46 μετοχές και κέρδη για 44. Έγιναν 4,74 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ρίχνοντας τον καθαρό τζίρο στην περιοχή των 30 εκατ. ευρώ. Τρία πακέτα έγιναν στον ΟΠΑΠ με πάνω από 408 χιλιάδες τεμάχια συνολικά, 88.500 στον ΟΤΕ και 20.277 στον Μυτιληναίο.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ