• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπια άνοδο σημείωσε ο χρυσός

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Ήπια άνοδο σημείωσε ο χρυσός την Πέμπτη καθώς οι αγορές σημείωσαν απότομη βουτιά μετά τις ανακοινώσεις της Fed για αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, κίνηση που ακολούθησαν και άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης όπως της Αγγλίας και της Νορβηγίας.

    Με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να βρίσκεται αυτή την στιγμή στο «κόκκινο» και τον Stoxx 600 στην Ευρώπη να κλείνει νωρίτερα στο -1,8%, το συμβόλαιο εκπλήρωσης Δεκεμβρίου του χρυσού την Πέμπτη σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.681,10 δολάρια ανά ουγγιά.

    Την άνοδο του χρυσού ενίσχυσε η κλιμάκωση της έντασης της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, καθώς χθες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε μερική επιστράτευση ενώ τόνισε ότι δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για χρήση πυρηνικών.

    Ήπια ανοδικά κινήθηκε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να ενισχύεται κατά 0,7% κλείνοντας στα 19,617 δολ. η ουγγιά. Το παλλάδιο σημείωσε άλμα 2,4% στα 2.174 δολ. η ουγγιά, ενώ αντίθετα η πλατίνα υποχώρησε 1,1% στα 907 δολ. η ουγγιά και ο χαλκός σημείωσε οριακές απώλειες 0,1% στα 3,471 δολ. η λίβρα.

    Η τιμή του δολαρίου

    Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5%, γεγονός που «φρέναρε» την περεταίρω άνοδο του χρυσού. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασαν σε υψηλό 11 ετών στο 3,6%.

    Η αύξηση των επιτοκίων από την Fed

    Η Fed προχώρησε σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC. Πρόκειται για τη τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, με τη Fed να προβλέπει ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο 4,6% το 2023.

    Η απόφαση, η οποία ήταν ομόφωνη, ανεβάζει το εύρος των επιτοκίων στο 3% έως 3,25%, το υψηλότερο επίπεδο πριν από την οικονομική κρίση του 2008.  Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του έτους, το επιτόκιο ήταν σχεδόν μηδενικό.

    H FOMC μετά τη συνεδρίαση, επανέλαβε ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους του πληθωρισμού, παραμένει σταθερή στον στόχο για επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% και αναμένει ότι οι διαδοχικές αυξήσεις είναι κατάλληλες γι’ αυτό.

    Διαβάστε επίσης

    Η αύξηση των επιτοκίων σε ΕΕ και ΗΠΑ «γκρέμισαν» τον Stoxx 600 – Έχασε τις 400 μονάδες

    Απώλειες στην Wall Street μετά το μήνυμα Πάουελ για ύφεση

    Υποβλήθηκε προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς το αίτημα διαγραφής των μετοχών της «Ευρωπαϊκή Πίστη»



    ΣΧΟΛΙΑ