• Σχόλιο Αγοράς

    Χρυσός: Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ εκτίναξε το πολύτιμο μέταλλο σε υψηλό δύο μηνών

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Άλμα 2,3% σημείωσε ο χρυσός την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση χαμηλότερων του αναμενόμενου στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο. Κάτι που ενίσχυσε την πιθανότητα η Federal Reserve να υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση για τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων της.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του χρυσού, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης,, σημείωσε άνοδο 40 δολαρίων ή +2,3% για να διαμορφωθεί στα 1.753,70 δολάρια την ουγγιά.

    Πώς κινήθηκαν τα πολύτιμα μέταλλα

    • Το ασήμι για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε 38 σεντς, ή 1,8%, στα 21,702 $ ανά ουγγιά, το υψηλότερο τελείωμα από τις 21 Ιουνίου.
    • Το παλλάδιο του Δεκεμβρίου σκαρφάλωσε 95 $, ή 5,1%, στα 1.954,20 $ ανά ουγγιά,
    • Οι τιμές της πλατίνας Ιανουαρίου αυξήθηκαν 57,50 $ ή 5,8% στα 1.055 $ ανά ουγγιά.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού για παράδοση Δεκεμβρίου προσέθεσαν 6 σεντς, ή 1,6%, στα 3,758 $ ανά λίβρα

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα μετά την άνοδο κατά το ίδιο περιθώριο τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πρόοδο 0,6%.

    «Όταν αρχίζουμε να βλέπουμε πληθωριστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, υπάρχει η προσδοκία ότι η Fed θα αρχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό αυτών των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε ο David Meger, διευθυντής διαπραγμάτευσης μετάλλων στην High Ridge Futures. «Επομένως, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι η δραματική πίεση που ασκήθηκε στην αγορά χρυσού τους τελευταίους μήνες έχει απελευθερωθεί και ο χρυσός έχει πλέον τη δυνατότητα να κινηθεί ψηλότερα».

    Μετά τα στοιχεία των ΗΠΑ, το δολάριο υποχώρησε 2% σε χαμηλό σχεδόν δύο μηνών, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν στο χαμηλό ενός μηνός.

    Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα επιτόκια των ΗΠΑ, καθώς αυτά αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού που δεν αποδίδει. «Μια δροσερή αναφορά για τον πληθωρισμό έκανε τις αγορές να βεβαιωθούν ότι η Fed μπορεί να υποχωρήσει σε ρυθμό αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα και πιθανώς να γίνει σύσφιξη μετά τη συνεδρίαση της FOMC τον Μάρτιο», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής του OANDA, σε σημείωμα. «Ο χρυσός ξεσπά εδώ και θα μπορούσε να έχει μια σταθερή πορεία προς το επίπεδο των 1.800 δολαρίων, εάν η αδυναμία του δολαρίου παραμείνει».

    Διαβάστε επίσης

    Άλμα πάνω από 2% στις ευρωαγορές λόγω του πληθωρισμού των ΗΠΑ

    HELLENiQ ENERGY: Στις 11 Ιανουαρίου η ημερομηνία αποκοπής για το επιπλέον προσωρινό μέρισμα

    Χρηματιστήριο: Rebound στις δημοπρασίες από τράπεζες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ με τον δείκτη να πυρπολεί τις 900 μονάδες – Πάρτι στη Wall και την Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ