• ΑΓΟΡΕΣ

    Απώλειες στην Wall Street μετά το μήνυμα Πάουελ για ύφεση

    • NewsRoom
    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Πτωτικά άνοιξαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη σημερινή συνεδρίαση. Κάτι που αναμενόταν άλλωστε μετά το χθεσινό απότομο sell off που ήταν απόρροια της αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75% από την Fed αλλά κυρίως των δηλώσεων Πάουελ ότι η ύφεση είναι ακόμα στο τραπέζι.

    Το ενδεχόμενο ύφεσης που έκανε λόγο ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε «τρόμο» στους επενδυτές και οδήγησε τον S&P 500 στο να χάσει και το όριο των 3.800 μονάδων. Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1.70% στις 30,183.78 μονάδες ο S&P 500 έχασε 1,71% και έκλεισε στις 3,789.93 ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο Nasdaq κλείνοντας στις 11,220.19 με απώλειες -1.79%.

    Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική πορεία των επιτοκίων θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα μετοχών και ομολόγων σε μια χρονιά που έχει ήδη δει bear markets και θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει οικονομική ύφεση.

    Η Goldman Sachs, η Barclays και πολλές ακόμα επενδυτικές τράπεζες έχουν αυξήσει τις εκτιμήσεις τους για τα επιτόκια πολιτικής των ΗΠΑ μετά το γερακίσιο μήνυμα της Fed, με τους οικονομολόγους της Societe Generale  να προβλέπουν επίσης ήπια ύφεση στις αρχές του 2024.

    Πάουελ: Το ενδεχόμενο της ύφεσης είναι στο τραπέζι

    Η Fed προχώρησε σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC. Πρόκειται για τη τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, με τη Fed να προβλέπει ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο 4,6% το 2023

    Κατά τη συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων το βράδυ της Τετάρτης τόνισε ότι «το ενδεχόμενο της ύφεσης είναι στο τραπέζι» επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά τον στόχο που είναι να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%.

    «Το ενδεχόμενο μιας ύφεσης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές, από το εάν οι προσδοκίες παραμένουν σταθερές και επίσης εάν αποκτήσουμε μεγαλύτερη προσφορά εργασίας», εκτίμησε ο Πάουελ ενώ σχετικά με το σενάριο παύσης της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων ανέφερε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν τρία πράγματα: να συνεχιστεί η ανάπτυξη, να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά εργασίας και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες με ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης.

    Οικονομικά στοιχεία

    Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας παρουσίασε αύξηση σε εβδομαδιαία βάση για πρώτη φορά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στις 213.000 από 208.000 προηγουμένως.

    Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 217.000. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διολίσθησε στα 1.379 εκατ. από 1.401 εκατ.

    Στον απόηχο των αποφάσεων της Fed, το 2ετές ομόλογο του Δημοσίου διατηρείται κοντά στο 4,1%, το υψηλότερο από το 2007, ενώ το 10ετές παραμένει κοντά στο 3,6%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

    Μετοχές

    Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Lennar (LEN) αυξάνεται 3% ακόμη και όταν η εταιρεία κατασκευής κατοικιών δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου επηρεάστηκαν από υψηλότερα ποσοστά.

    Η KB Home (KBH) χάνει περισσότερο από 3,1% αφού η εταιρεία ανέφερε αντιξοότητες από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας και προειδοποίησε ότι αυτά τα ζητήματα ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου.

    Οι μετοχές της Salesforce Inc αυξάνεται 2,5% αφού ο κατασκευαστής λογισμικού δήλωσε ότι τα έσοδα του οικονομικού έτους στοχεύουν να είναι 50 δισ. δολάρια.

    Στο κλίμα αυτό ο Dow Jones χάνει 0.28% και κινείται στις 30,099.22 μονάδες, ο S&P 500 κινείται πτωτικά κατά -0.76% στις 3.760 μονάδες και ο Nasdaq δέχεται πιέσεις 1.33% στις 11,070.71.



    ΣΧΟΛΙΑ