• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπια άνοδο για τις ευρωαγορές προκάλεσε η Τράπεζα της Αγγλίας

    • NewsRoom


    Νέα άνοδο σημείωσαν οι ευρωαγορές από την ιστορική αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από το 1995. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 439,06 μονάδες ενισχυμένος κατά μόλις 0,17%, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να πραγματοποιεί άλμα 1,9% ενώ αντίθετα ο τομέας της ενέργειας υποχώρησε κατά 1,3%.

    Σχετικά καλύτερα κινήθηκε ο Stoxx 50 της υψηλές κεφαλαιοποίησης με άνοδο 0,6% στις 3.574 μονάδες, ενώ στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό ο γερμανικός DAX έκλεισε στο +0,55% και τις 13.662 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 6.513 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος με το ανεπαίσθητο +0,03% και κλείσιμο στις 7.448 μονάδες.

    Η εικόνα της αγοράς

    Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ολοκλήρωσε με άνοδο 0,3% στις 22.645 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,2% κλείνοντας στις 8.161 μονάδες.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σήμερα σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, παρά τις προειδοποιήσεις για κίνδυνο μακράς ύφεσης, επιλέγοντας να εντείνει τη δράση της απέναντι στον πληθωρισμό που αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 13%.

    Απογοητευμένη από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ψήφισε, με 8 ψήφους υπέρ και μίας κατά, θετικά για την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1,75%.

    Στραμμένο στα αποτελέσματα το ενδιαφέρον των επενδυτών

    Κατά τα άλλα, το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα, με τη γαλλική τράπεζα Credit Agricole σημειώνει άλμα 4,65% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των εκτιμήσεων κερδών για το τελευταίο τρίμηνο, όπως έκαναν τις προηγούμενες ημέρες και οι BNP Paribas και Societe Generale. Ο γερμανικός κολοσσός Lufthansa, πραγματοποίησε ράλι πάνω από 6% μετά την επιστροφή του σε λειτουργικά κέρδη το β’ τρίμηνο.

    Στην κορυφή του Stoxx 600 βρέθηκε η Zalando που είδε τον τίτλο της να “βρυχάται” με +13,5%, αφότου ο γερμανικός γίγαντας του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου προέβλεψε επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία στο δεύτερο μισό του έτους.

    Από κοντά ακολούθησε η Ubisoft, με άλμα 11% έπειτα από δημοσίευσμα του Reuters που παρουσιάζει τον κινεζικό γίγαντα Tencent έτοιμο να καταθέσει νέα πρόταση για την απόκτηση της γαλλικής εταιρείας. Αντίθετα, η Rolls-Royce βυθίστηκε κατά 9% μετά την ανακοίνωση μεταλύτερης των εκτιμήσεων πτώση των κερδών της στο πρώτο εξάμηνο.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ