• Σχόλιο Αγοράς

    Οι τράπεζες έριξαν και πάλι το χρηματιστήριο


    Το ελληνικό χρηματιστήριο δέχτηκε αυξημένες πιέσεις σήμερα Πέμπτη, 20/9, πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει οριακά πάνω από τις 680 μονάδες, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, στα 35 εκατ. ευρώ, και τις μεγάλες απώλειες του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έκλεισε στο -5,89% στις 567,46 μονάδες.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,24% στις 681,03 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 680,36 μονάδων και 690,82 μονάδων.

    Εάν ο τραπεζικός δείκτης εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό πίεση, η αγορά δεν θα καταφέρει να ανακάμψει, ακόμη και αν οι περισσότεροι τίτλοι στο ταμπλό ανήκουν σε ομίλους που έχουν ξεπεράσει το μεγάλο σκόπελο της κρίσης.

    Αυτό προσπάθησαν  να αναδείξουν και πολλοί εκπρόσωποι των ελληνικών εισηγμένων στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας τόσο τις αντοχές των περισσοτέρων ομίλων κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσο και τις ελκυστικότατες αποτιμήσεις ακόμη και μετά την έξοδο της χώρας από την εποχή των μνημονίων. Βέβαια, για ακόμη μία φορά η προσοχή των ξένων funds ήταν εστιασμένη στον τραπεζικό κλάδο, οποίος δέχτηκε και τις περισσότερες ερωτήσεις.

    Σε αυτό το κλίμα, από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Alpha Bank σημείωσε απώλειες 7,73%, με την Πειραιώς να κλείνει στο -6,05%, και τις ΔΕΗ, Εθνική και Eurobank με πτώση ανώτερη του 4%. Στο -3,41% έκλεισε η ΕΧΑΕ, στο -2,40% η Jumbo και στο -2,21% η Φουρλής. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, Aegean και ΟΠΑΠ.

    Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ, ενώ ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με άνοδο 1,01% και 1,12% αντίστοιχα. Ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 2,20%.



    ΣΧΟΛΙΑ