• Σχόλιο Αγοράς

    Οι λόγοι που πέφτει το Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Διευρύνονται οι πιέσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τις απώλειες να ξεπερνούν το 2,2% με τον γενικό δείκτη να χάνει και τις 660 μονάδες. Οι δε συναλλαγές υπερβαίνουν τα 32 εκατ. ευρώ.

    Στον τραπεζικό κλάδο εντοπίζονται οι πιέσεις με την μεγαλύτερη ένταση, αφού ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα 4,62% με την ΕΤΕ και την Eurobank να υποχωρούν πάνω από 3,5%, την Πειραιώς πάνω από 2,5% και την Alpha σχεδόν 1,5%.

    Οι χρηματιστές συνιστούν ψυχραιμία κατ’ αρχήν, αποδίδοντας την πτώση στο άσχημο κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία κατέγραφαν ράλι επί τριήμερο.

    Τα στοιχεία για το ΑΕΠ ωστόσο ναι μεν ήταν καλύτερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 0,9% η ύφεση, έναντι 3,2% στην Ευρώπη, αλλά αυτό σημαίνει ότι η οικονομίας της χώρας από πριν είχε αρχίσει να εισέρχεται εκ νέου στο νέο σπιράλ υποχώρησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της. Πλην όμως, δεν έχει τιμολογηθεί ότι η χώρα θα εμφανίσει, με βάση τις προβλέψεις, χαμηλότερη ύφεση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το 2020.

    Οι αγορές παραμένουν ακόμα ευάλωτες στα νέα από τον κορονοϊό, ανησυχώντας για τυχόν κρούσματα μετά την απελευθέρωση των πτήσεων, όπως συνέβη με το αεροπλάνο από την Ντόχα, ή για μη τιθάσευση του ιού, όπως δείχνουν τα νέα κρούσματα από την Ξάνθη. Στοιχεία, ικανά να προκαλέσουν ζημιά στον τουρισμό, πριν καλά – καλά ξεκινήσει η σεζόν στη χώρα.

    Από την άλλη δεν αποκλείεται να είναι μία καθαρά υπερβολή των αγορών, δεδομένου ότι το ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,46%, όταν το αντίστοιχο ιταλικό ενισχύεται στο 1,57%.

    Το άσχημο κλίμα πάντως, περνάει στην πλειονότητα των blue chips την Πέμπτη. Με εξαίρεση το θετικό πρόσημο 2,7% κέρδη, της Aegean, πάνω από 4,5% οι απώλειες για την Μότορ Όιλ ΜΟΗ 2,79% 27,28 και πάνω από 3% για την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11, που υποχωρεί στα 9,13 ευρώ.

    Πάνω από 35 η πτώση και για τον Μυτιληναίο, στα 7,51 ευρώ, ενώ πάνω από 25 υποχωρούν ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, στα 3,44 ευρώ και 0-,98 ευρώ αντίστοιχα (νωρίτερα η Ελλάκτωρ έκανε πράξεις πάνω από το 1 ευρώ). Πάνω από 3%, επίσης, οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,42% 16,58, 2,7% για την ΕΧΑΕ και σχεδόν 4% για την Βιοχάλκο.

    Από τις μετοχές που διακινούνται, 65 υποχωρούν και 21 μόλις, ενισχύονται..



    ΣΧΟΛΙΑ