• Σχόλιο Αγοράς

    Οι διαβεβαιώσεις Πάουελ έστειλαν τη Wall Street σε θετικό έδαφος – Κέρδη άνω του 1% για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με τις τεχνολογικές μετοχές να πρωταγωνιστούν, χάρη στην υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, μετά τις διαβεβαιώσεις του Τζερόμ Πάουελ κατά την παρουσία του στη Γερουσία.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε στις 36.252,02 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,51%, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.713,07 μονάδες με κέρδη 0,92% ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 15.153,45 με εντυπωσιακό άλμα 1,41%.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω στο επίπεδο του 1,74%.

    Η αγορά άκουσε με προσοχή τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της FED κατά την ακρόασή του από τη Γερουσία, ενόψει της επανεκλογής του στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

    Ο Τζερόμ Πάουελ παραδέχθηκε πως οι τρέχουσες συνθήκες, με τον υψηλό πληθωρισμό και την μείωση της ανεργίας, οδηγούν στην ανάγκη για τερματισμό της χαλαρής πολιτικής που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση του σοκ της πανδημίας.

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι αναγκαίες κινήσεις της FED για την μείωση των πληθωριστικών πιέσεων θα πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο την  αγορά εργασίας αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε πως ο υψηλός πληθωρισμός προέρχεται από την ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Δήλωσε πως πιστεύει ότι μέσα στο 2022 θα επανέλθουν οι κανονικές συνθήκες εφοδιασμού και πως ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει μέχρι τα μισά το έτους. Σε περίπτωση που οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν πέρα από αυτό το διάστημα, η FED θα συνεχίσει την παρέμβασή της.

    Αναφορικά με την παραλλαγή Όμικρον, η οποία προκάλεσε την Τρίτη ένα νέο ρεκόρ νοσηλειών ασθενών Covid-19 στις ΗΠΑ, υποστήριξε πως η επίπτωσή της στην ανάπτυξη θα είναι βραχύβια.

    Η παρουσία του Πάουελ στην Γερουσία ήρθε μια μέρα πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ. Η αγορά αναμένει νέα αύξηση στο επίπεδο ρεκόρ του 5,4% από 4,9% τον Νοέμβριο.

    Παράλληλα, την Τετάρτη αναμένεται και η δημοσιοποίηση του Beige Book της FED.

    Σε επίπεδο μετοχών, από τις 30 εταιρείες του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (3,21%),
    Chevron (2,29%) και Salesforce (2,27%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι IΒΜ (-1,60%), P&G (-1,16%) και Johnson & Johnson (-1,06%).



    ΣΧΟΛΙΑ