• Σχόλιο Αγοράς

    Futures Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος λίγο πριν το άνοιγμα της αγοράς


    Με αρνητικά πρόσημα κινούνται αυτή την ώρα τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, λίγο πριν το άνοιγμα των αγορών.

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, που επιβεβαίωναν ότι η Fed θα προχωρήσει σε δύο νέες αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, πυροδότησαν την ανησυχία του επενδυτικού κόσμου, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες της Wall Street να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση με μεικτά πρόσημα.

    Μάλιστα, ο κ. Πάουελ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ισχυρή αγορά εργασίας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα νέα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας οι οποίες την περασμένη εβδομάδα κυμάνθηκαν  στις 239.000, εν αντιθέσει με την πρόβλεψη των αναλυτών για 266.000.

    Τα μακροοικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία είναι περισσότερο ανθεκτική, δίνουν το βήμα στις κεντρικές τράπεζες για να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους.

    Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία, η αναθεωρημένη εκτίμηση για το αμερικανικό ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 2% από το 1,4% που ήταν η πρόβλεψη των αναλυτών.

    Το ενδιαφέρον στις τράπεζες

    Την ίδια ώρα, ανθεκτικές σε ένα ενδεχόμενο σοβαρής ύφεσης εμφανίζονται οι 23 σημαντικότερες τράπεζες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το stress test της Fed.

    Το επιτυχημένο τεστ αντοχής έδωσε το πράσινο φως στις τράπεζες να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι πληρωμές θα είναι κάπως χαμηλότερες φέτος λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και των επικείμενων νέων κανονισμών για τα επίπεδα κεφαλαίων.

    Οι βαθμοί της Fed επιβεβαίωσαν την προσπάθεια των αμερικανικών τραπεζών να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη επενδυτών και πελατών στο τραπεζικό σύστημα, ύστερα από την αναταραχή του Μαρτίου, που οδήγησε στην κατάρρευση τεσσάρων τραπεζών.

    Σύμφωνα με το σενάριο σοβαρής ύφεσης, οι τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν τα ελάχιστα επίπεδα κεφαλαίων τους παρά τις απώλειες 541 δισ. δολαρίων αθροιστικά που προβλέπει το σενάριο.

    Πάντως, στο stress test της FED δεν περιλαμβάνονταν οι περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο κατά την αναταραχή του Μαρτίου.

    Πώς κινούνται τα futures

    Τα futures του Dow κινούνται με οριακές απώλειες 0,05% στις 33.835,97 μονάδες.

    Τα futures του S&P κινούνται με απώλειες 0,02% στις 4.376,18 μονάδες, ενώ τα futures του Nasdaq κινούνται με απώλειες 0,07% στις 14.954,60 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ