• Σχόλιο Αγοράς

    Futures Wall Street: Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι απώλειες μετά την υποβάθμιση από την Fitch

    Wall Street


    Για δεύτερη συνεχή ημέρα, κινούνται με απώλειες τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, λίγο πριν από το άνοιγμα των αγορών.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Dow Jones υποχώρησε σχεδόν 340 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε τη χειρότερή του συνεδρίαση από τον Απρίλιο στον απόηχο της απρόσμενης υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Fitch.

    Ο οίκος Fitch Ratings υποβάθμισε τις ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, εκφράζοντας με αυτή την κίνηση τις έντονες αμφιβολίες του για την δυνατότητα της πολιτικής σκηνής της χώρας να συνεννοηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά ζητήματα.

    Η Fitch είχε θέσει το αξιόχρεο της Αμερικής σε αρνητική τροχιά ήδη από τον περασμένο Μάιο. Η δικομματική συμφωνία του περασμένου Ιουνίου για την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, δεν ήταν ικανή για να κατευνάσει τους φόβους της, καθώς ο οίκος εστίασε περισσότερο στην πολιτική αντιπαράθεση που καταγράφηκε μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών αλλά και στη μειωμένη του εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά θέματα αλλά και το χρέος.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο, πριν από δύο εβδομάδες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δημιούργησε μια ομάδα για να αξιολογήσει τους τρόπους ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το όριο χρέους της χώρας. Η ομάδα εργασίας, που αποτελείται κυρίως από αξιωματούχους της διοίκησης και κανένα Ρεπουμπλικανό μέλος, διευθύνεται από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Stuart Delery και τη Διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Lael Brainard.

    Οι αναλυτές αντέδρασαν με σκεπτικισμό στην κίνηση της FED, με τον Τζ. Ντίμον της JPMorgan, μάλιστα, να χαρακτηρίζει «γελοία» και χωρίς νόημα την κίνηση. Από την πλευρά της η Τζάνετ Γέλεν χαρακτήρισε την απόφαση του οίκου ως αυθαίρετη και ότι βασίζεται σε ξεπερασμένα δεδομένα

    Πώς κινούνται τα futures

    Μη ήπιες απώλειες κινούνται τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street μισή ώρα πριν από το άνοιγμα των αγορών.

    Τα futures του Dow καταγράφουν οριακές απώλειες 0,05% στις 35.265,69 μονάδες.

    Παράλληλα, ο S&P κινείται με ήπιες απώλειες στις 4.507,08 μονάδες, ενώ ο Nasdaq με ήπιες απώλειες 0,33% στις 15.319,52 μονάδες.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Πολύ καλό ξεκίνημα για τα ελληνικά πληρώματα

    Ανοίγει ξανά σήμερα η πλατφόρμα KYC για αιτήσεις στο Ταμείο Ρευστότητας

    Χρηματιστήριο: Πειραιώς, ΜΥΤΙΛ, Aegean, ΕΤΕ φτιάχνουν κλίμα



    ΣΧΟΛΙΑ