• Σχόλιο Αγοράς

    Futures Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος με τον πληθωρισμό στο επίκεντρο

    χρηματιστής της wall street


    Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street δύο ώρες πριν από το άνοιγμα των αγορών. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τροφοδότησαν εκ νέου την ανησυχία του επενδυτικού κόσμου σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ομοσποδνιακής Τράπεζας της Αμερικής (Fed).

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πέμπτης, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατά τον Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερός στο 3,7% σε επίπεδο έτους, ανατρέποντας την πρόβλεψη των αναλυτών περί υποχώρησής του στο 3,6%. Παράλληλα, σε επίπεδο μήνα από το 0,6% που ήταν τον Αύγουστο, υποχώρησε στο 0,4% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα αγγίξει το 0,3%. Την ίδια ώρα ο δομικός πληθωρισμός σε επίπεδο έτους υποχώρησε στο 4,1% -όπως ήταν και η πρόβλεψη- από το 4,3% ενώ σε μηνιαία βάση παρέμεινε σταθερός στο 0,3%.

    Κατά την τελευταία συνεδρίαση της FOMC της Fed  κατέστη σαφές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της μέχρι τα τέλη του έτους, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη διάρκεια της αυστηρής νομισματικής της πολιτικής. Άλλωστε όπως είναι ευρέως γνωστό, όσο ο πληθωρισμός ξεπερνά την τιμή – στόχο του 2%, η μάχη της Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχιστεί.

    Τα νέα δεδομένα, όπως φαίνεται από τα futures, έχουν προκαλέσει την επιφυλακτική στάση των επενδυτών.

    Πώς κινούνται τα futures

    futures του Dow κινούνται με οριακή άνοδο 0,08% στις 33.657,61 μονάδες.

    Αντίθετα, τα futures του S&P κινούνται με ήπιες απώλειες 0,11% στις 4.344,78 μονάδες, ενώ τα futures του Nasdaq κινούνται με ήπιες απώλειες 0,31% στις 15.136,58 μονάδες.

    Η πρόβλεψη για τις επόμενες κινήσεις της Fed

    Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της Fed, σύμφωνα με το εργαλείο Fed Watch της CME Group, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 87,2%, η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά από 5,25%-5,50%, ενώ κατά 12,8% τα επιτόκιά της θα κυμανθούν από 5,50-5,75%.

    Παράλληλα, για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, το Fed Watch αναφέρει ότι κατά 69,2% τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5,25-5,50%, κατά 28,2% από 5,50-5,75%, ενώ υπάρχει μία μερίδα αναλυτών που αντιστοιχεί στο 2,7% και υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5,75-6%.

    Τα μακροοικονομικά στοιχεία γίνονται το «κόκκινο πανί» των αγορών και της Fed

    Τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία γίνονται για μία ακόμη φορά το «κόκκινο πανί» των αγορών και της Fed, μιας και η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να είναι ανθεκτική και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

    Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, αμετάβλητες ήταν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 210.000 για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις παρέμειναν στις 209.000, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μικρή άνοδο στις 210.000.

    Ταυτόχρονα, σε υψηλά επίπεδα παρεμένουν και οι τιμές του δείκτη τιμών παραγωγού με βάση τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την περασμένη Τετάρτη. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Σεπτέμβριο σε επίπεδο έτους από το 2% άγγιξε το 2,2% τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ σε επίπεδο μήνα οι τιμές του δείκτη από το 0,7% υποχώρησαν στο 0,5%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στο 0,3%.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Χαρδαλιάς: Βόλτα με τον Κώστα Μπακογιάννη στο Κουκάκι

    Γρηγόρης Τάσιος (ΠΟΞ): Αποχωρεί μετά από 6 χρόνια θητείας – Παραδίδει σκυτάλη στη νέα ηγεσία

    Υπάρχει ραδιενέργεια από το Τσέρνομπιλ σε 23 πάρκα της Αττικής; – Τι λέει καθηγητής πυρηνικής φυσικής



    ΣΧΟΛΙΑ