• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Περιορισμένες απώλειες με στήριξη από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων

    ευρωαγορές DAX


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη την Τετάρτη, με την γεωπολιτική να συνεχίζει για μια ακόμα ημέρα να ρίχνει το βάρος της πάνω από τις συνεδριάσεις.

    Η Ρωσία συνέχισε να δέχεται μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις για την απόφασή της να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, ενώ δήλωσε πως σκοπεύει να απαντήσει με ανάλογα μέτρα κόντρα στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Παράλληλα, ετοιμάζεται να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν πως η κίνηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 2 ημέρες.

    Μία νέα κλιμάκωση της έντασης θα επιφέρει νέες ισχυρές κυρώσεις κατά της Μόσχας, με την ΕΕ μάλιστα να προειδοποιεί πλέον πως αυτές θα αφορούν και περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές.

    Στον αντίποδα, η αγορά ασχολήθηκε και με τα εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, με τις μετοχές των Barclays (+2,65%) και Stellantis (+) να σημειώνουν άνοδο μετά τις καλύτερα του αναμενόμενου ανακοινώσεις τους.

    Από τους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της ανατολικής πλευράς του Ατλαντικού, μόνο αυτός του Λονδίνου, ο FTSE 100 κατάφερε να κλείσε σε οριακά θετικό έδαφος, στις 7.498,18 μονάδες με άνοδο 0,05%.

    Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 14.631,36 μονάδες με πτώση -0,42%, ο CAC 40 στο Παρίσι στις 6.780,67 μονάδες με απώλειες -0,10%, ο  FTSE MIB στο Μιλάνο στις 25.955,08 μονάδες με πτώση -0,34% ενώ ο  IBEX 35 στη Μαδρίτη στις  8.440,10 μονάδες με απώλειες -0,63%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 453,86 μονάδες, με πτώση -0,28%, με τις ισχυρότερες απώλειες να καταγράφει ο κλάδος του λιανικού εμπορίου (-1,8%).

    Από τις μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η JDE Peet’s  (+14,30%), καθώς τα ετήσια κέρδη που ανακοίνωσε η ολλανδική αλυσίδα εστίασης ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση από τις μετοχές του Stoxx 600 σημείωσε η σουηδική SBB, κλείνοντας με συνολικές απώλειες  -12,20%, καθώς οι δικές τις οικονομικές ανακοινώσεις απογοήτευσαν την αγορά.

    Διαβάστε επίσης

    Πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενέκρινε η ΕΕ – Τι περιλαμβάνει

    Με νέο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ απειλεί τη Ρωσία ο Ντομπρόβσκις – Θα περιλαμβάνει και περιορισμό εξαγωγών



    ΣΧΟΛΙΑ