• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με ισχυρή ανάκαμψη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας

    • NewsRoom
    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο την Παρασκευή για να τερματίσουν μια ευμετάβλητη εβδομάδα συναλλαγών καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τον ρυθμό των σχεδίων νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve και τα νέα από την Ουκρανία.

    Οι τελευταίες πέντε ημέρες χαρακτηρίστηκαν από αστάθεια, καθώς οι έμποροι αφομοίωσαν τις λεπτομέρειες των σχεδίων της Fed να συσφίξει τον ισολογισμό της και να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον αφανή πληθωρισμό.

    Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε την ανάκληση του εμπορικού καθεστώτος της Ρωσίας και την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, μαζί με την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης στη χώρα και την επιβολή κυρώσεων στις κόρες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από αναφορές για βιασμούς και βασανιστήρια εναντίον αμάχων από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

    Οι φρικαλεότητες προκάλεσαν καταδίκη από τα μέλη της G7, ενώ η Ρωσία απομακρύνθηκε και από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε με τους ηγέτες της G7 και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επίσης νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο ορόσημο στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις  7.669,56 μονάδες με άνοδο  1,56%.

    Στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις  14.283,67 μονάδες με άνοδο  1,46% και στο Παρίσι CAC 40 έκλεισε στις  6.548,22 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,34%.

    Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις  24.819,15 μονάδες σημειώνοντας άνοδο  2,13% και στην Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε στις  8.606,40 μονάδες με άνοδο  1,64%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 460,97 μονάδες με άνοδο 1,31%. Ο δείκτης έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα την Πέμπτη, παρόλο που είχε σημειώσει άνοδο περίπου 0,8% σε ένα στάδιο. Μέχρι την Παρασκευή, ο ευρωπαϊκός δείκτης blue-chip ήταν ελαφρώς υψηλότερος για την εβδομάδα.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 ξεχώρισε αυτή της γερμανικής ψηφιακής εταιρείας , Scout24 Holding , που έκλεισε με άνοδο +13,67%.

    Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της μαλτέζικης εταιρείας τυχερών παιχνιδιών, Kindred Group , κλείνοντας με απώλειες -13,44%.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ